How many sheets fit into a powerpoint?

Blog van Wateropleidingen: How many sheets fit into a powerpoint?

Neem contact op met ons

Het was weer raak op de International Water Association Conference in Nairobi. Bijna 100 presentaties verdeeld over net iets meer dan drie dagen. Per dag zes zalen met vier sessies.  Zeg maar een SSS, Super Slide Show.

Te veel sheets met te veel tekst. Forse gedachtesprongen, onleesbare tabellen en grafieken,  veel lijntjes en piepkleine lettertjes. Door de beperkte spreektijd gunt de spreker zijn publiek weinig leestijd, laat staan reflectietijd. Hoeveel blijft er bij mij hangen, hoe verzin ik een intelligente vraag, waarom was ik gister ook alweer zo laat gaan slapen? Lang leve WiFi, nu kan ik  tenminste multitasken: luisteren en e-mailen tegelijkertijd...

Sheets als ondersteuning van een presentatie zijn  prima. Sheets dragen voor de helft bij aan wat de luisteraar onthoudt; de andere helft is het gesproken woord. Het zien van de informatie (op de sheets)  verdubbelt het rendement van 25% naar 50%. Alleen als er in plaats van een spreker een trainer voor de groep staat, kan dit percentage stijgen tot 90%...

Als spreker is het belangrijk je te realiseren dat sheets je presentatie ondersteunen. Sheets zijn er voor de luisteraar, niet als geheugensteuntje voor jouzelf als spreker.

Hulp nodig met je eigen sheets? Misschien helpen de onderstaande tips:

  • Verdiep je in je publiek; laat weg wat ze al weten
  • Formuleer duidelijk je doel en beperk je presentatie hiertoe
  • Gebruik maximaal 1-2 sheets per spreekminuut
  • Let op de 5x5 regel per sheet: maximaal 5 bullets van 5 woorden
  • Vergroot de leesbaarheid; kies voor een lettergrootte van 28 pt of meer
  • Tot slot........ 1 picture tells more than 1000 words!

Agnes Maenhout  (Wateropleidingen)

* Dit blog kunt u via de share-buttons (zie rechts boven) op uw eigen Facebook, twitter pagina etc. delen. *

Blog - sheets

Blogupdates ontvangen?

Om op de hoogte te blijven van onze laatste blogs, kunt u ons volgen op Twitter of u aanmelden voor onze e-mail nieuwsbrief "E-Waternieuws''.