Kennis of vaardigheden?

Blog van Wateropleidingen: Kennis of vaardigheden?

Neem contact op met ons

Water is een kennis en know-how intensief vakgebied dat zich steeds verder ontwikkelt. Het onderwijs op HBO en universiteit is gewijzigd. Specifieke wateropleidingen zijn er mondjesmaat. De studies zijn in de negentiger jaren, op nadrukkelijk verzoek van de arbeidsmarkt, meer gericht op competenties: samenwerken, communiceren, overtuigen en projectmatig werken. Wel, over die vaardigheden beschikken de jongere collega's wel degelijk, maar...... inhoudelijk blijken ze toch een basis van kennis, feiten en inzichten te missen. Een mens kan niet alles hebben. "Kunnen jullie een opleiding aanbieden?" is een vraag die wij regelmatig ontvangen. En elke vraag weerspiegelt een verschuiving van het onderwijs, gefinancierd door algemene middelen, naar de bij- en nascholing, bekostigd door de sector.

De vraag lijkt eenvoudig te beantwoorden: "Als trainingsinstituut ben je toch blij met een nieuw aanbod! " Ja, natuurlijk, totdat blijkt dat het aanleren van "basiskennis", zoals bijvoorbeeld Basiskennis Aquatische Ecologie meer voeten in aarde heeft dan een one night stand! De door de sector gevraagde -specialistische-  basiskennis vraagt een degelijke curriculumopbouw en leidt dan algauw tot een opleiding van 10-15 dagen. Voor een student zijn dit 160-240 studie-uren, eitje. Als werknemer is het, naast het werk, al een stuk intensiever, en wat te denken van de kosten voor de werkgever (1-2 maandsalarissen van de betreffende medewerker plus de verlettijd).

Een mooie mix van kennis en vaardigheden maken een persoon tot de perfecte waterprofessional. Iemand met veel kennis zal vaardigheden moeten aanleren en iemand met de juiste vaardigheden...., die zal zich wat meer in de inhoud moeten verdiepen. Een staaltje geschiedenis. Het is aan u om te bepalen waarin de starters zich verder kunnen ontwikkelen:  in kennis, in vaardigheden of wellicht in attitude. Tenslotte duurt het werkende leven tegenwoordig al gauw veertig jaren, en wat is een mens zonder lifelong leren om life long te ontwikkelen?

Agnes Maenhout  (Wateropleidingen)

* Dit blog kunt u via de share-buttons (zie rechts boven) op uw eigen Facebook, twitter pagina etc. delen. *

Life Long Learning

Blogupdates ontvangen?

Om op de hoogte te blijven van onze laatste blogs, kunt u ons volgen op Twitter of u aanmelden voor onze e-mail nieuwsbrief "E-Waternieuws''.