Oude (water)kennis roest niet!

Blog van Wateropleidingen: Oude (water)kennis roest niet!

Neem contact op met ons

Het Internet, benaderbaar via computer, tablet en mobiel biedt een ware explosie aan informatie. Informatie die kan leiden tot kennis: oud, nieuw, rijp, groen, nuttig, onnuttig, compact, langdradig, nat, droog, etc. De vraag hoe houdbaar is kennis  geldt  zeker voor de watersector. Als we de media, de reclame en research mogen geloven is alleen het laatste  nieuws en  alleen het meest actuele van waarde! En dat is natuurlijk ook zo. Kunnen we oude kennis maar beter weggooien?

Ook ik loop warm voor nieuwtjes, voor uitvindingen en innovaties.......... Ik loop warm als iets me raakt, voor mijn werk, mijn hobby's, mijn dagelijkse leven,  noem maar op. En wat mij het meest boeit is dat het echte genieten van nieuwtjes eigenlijk pas lukt als je het kunt plaatsen in de context. Een context die bij jezelf ligt, je opvoeding, je opleiding, je interesse, je persoonlijkheid. Zou mijn vader (1898-1975) hebben kunnen genieten van een Iphone 5? Ik denk het niet; zijn bonkige handen hadden niet de feeling en vingervaardigheden. En met wie zou hij  appen?  Voor het weer keek hij naar de lucht en de tijd bereikte hem via de kerkklokken.

Zo is water alleen hot news als het eens mis gaat met "....Denkend aan Holland zie ik breede rivieren traag door oneindig laagland gaan,...".  Voor waterprofessionals is de context in kennis natuurlijk ook van belang. Zou er überhaupt iemand geïnteresseerd zijn in een nieuwe slibverwerkingsmethode als hij/zij niet weet wat slib is en dat het om grote hoeveelheden gaat en het verwerken veel geld kost? Of kennis interessant is en of nieuws wordt opgepikt hangt in hoge mate samen met de eigen context en de toekomstige bruikbaarheid. Je eigen context in water bestaat uit informatie, ervaringen en interesse. Kortom kennis die je eerder hebt opgedaan. Waterspecialisten ontvangen waterinnovaties met open armen, omdat zij  een innovatie op zijn waarde kunnen schatten omdat hun context mede gebaseerd is op kennis over de content. Kennis die al dan niet latent aanwezig is en aanwezig blijft op je eigen harde schijf. Kennis die regelmatig opgehaald en uitgebreid wordt waardoor de roestplekjes er snel af te poetsen zijn!

Agnes Maenhout (Wateropleidingen)

* Dit blog kunt u via de share-buttons (zie rechts boven) op uw eigen Facebook, twitter pagina etc. delen. *

Blogupdates ontvangen?

Om op de hoogte te blijven van onze laatste blogs, kunt u ons volgen op Twitter of u aanmelden voor onze e-mail nieuwsbrief "E-Waternieuws''.