Kennis en ervaring, twee aanvliegroutes

Blog van Wateropleidingen: Kennis en ervaring, twee aanvliegroutes

Neem contact op met ons

Als trainer sluit ik graag aan bij aanwezige kennis en ervaring van deelnemers. Hoe meer zicht wij hebben op deze aanwezige kennis en ervaring, hoe scherper wij een traject kunnen inrichten.

Nu heb ik te maken met twee verschillende aanvliegroutes voor een traject met min of meer hetzelfde onderwerp; wereldwijd werken.

Een drinkwaterbedrijf in het midden van het land helpt al meer dan 10 jaar een opleidingscentrum op te bouwen in Indonesië. De medewerkers die naar Indonesië gaan om opleiding en advies te verzorgen hebben daardoor een jarenlange ervaring met het werken in een andere cultuur.

Wateropleidingen heeft voor deze gepassioneerde groep medewerkers een ontwikkeltraject opgezet met twee doelen: een hoger rendement halen uit hun inspanningen én zelf zo prettig mogelijk werken in een andere cultuur. Door hun eigen ervaringen te delen, ontdekken ze nu waarom dingen lopen zoals ze lopen, waarom frustraties optreden, waarom de ene methode wel werkt en de andere minder. Het ontwikkeltraject is een traject waarin wij als Wateropleidingen de ervaringen van de deelnemers centraal stellen. Vanuit daar bieden wij een kader om  ervaringen te duiden en aan te vullen met theoretische modellen. Werken vanuit experience.

En... volgende week start ik ook met de ontwikkeling van een traject voor young professionals die voor de eerste keer gaan deelnemen aan een internationale missie. Medewerkers met vooral kennis en nog geen of weinig internationale ervaring. Daar heeft Wateropleidingen de schone taak om verbindingen te leggen tussen aanwezige kennis en elders opgedane ervaringen. Het traject zal de deelnemers leerervaringen moeten brengen die aansluiten bij hun kennis (en talenten). Werken vanuit knowledge.

In deze twee aanvliegroutes, nemen wij de rol van facilitator op ons. Wij brengen de ervaren medewerkers (experience) met de nieuwkomers (knowledge) samen, op deze manier delen en leren we pas ècht binnen de watersector.

Els Vernooij (Wateropleidingen)

* Dit blog kunt u via de share-buttons (zie rechts boven) op uw eigen Facebook, twitter pagina etc. delen. *

Knowledge and experience by Jari-Pekka Raitamaa

Blogupdates ontvangen?

Om op de hoogte te blijven van onze laatste blogs, kunt u ons volgen op Twitter of u aanmelden voor onze e-mail nieuwsbrief "E-Waternieuws''.