United stuff: water

Blog van Wateropleidingen: United stuff: water

Neem contact op met ons

"In Amerika hebben kinderen heel veel spullen, in Nicaragua heel weinig. Daarom ben ik met een verhuiswagen dwars door Amerika gereden, van Los Angeles naar Miami", vertelt Stef Biemans (Metropolis). Afgelopen zondag bekeek ik de laatste aflevering van zijn programma United Stuff of America, met een verrassend eind.

Op eigen wijze brengt hij in beeld hoe hij Amerikaanse spullen inzamelt voor Nicaraguaanse kinderen. Hoe vrijgevig zijn de Amerikanen eigenlijk?

Tijdens zijn roadtrip komt hij in verschillende dorpjes. Hij ontmoet kinderen in het cowboydorp Tombstone, het Amerikaanse plaatsje Nederland en Disney's dorp Celebrity.

De kinderen zijn heel vrijgevig: van speelgoed, kleding tot oude voetbalschoenen en boeken. Stef krijgt veel spullen mee. Bruikbare, maar ook onbruikbare. Een jongen gaf een trofee die hij gewonnen had voor de mooiste geit. Die was hem heel dierbaar. En een paar skates. Dat zal lastig worden, want in de meeste wegen in Nicaragua zitten gaten.

Met een auto vol dozen reist Stef af naar het dorpje Nandayure in Nicaragua. Het is een klein dorpje met 24 huizen en ligt aan een meer. Ieder huis krijgt een doos. Een meisje pakt een klein doosje uit en wat zit er in? Douchesponsjes. Ze hangt het sponsje in de douche. Maar...lekker wassen zit er helaas niet in. Er is geen water. Het heeft al drie maanden niet geregend. Er is geen water om te drinken of te douchen.

Het dorp ligt aan een meer. Water genoeg zou je denken. Maar de pomp die het water uit het meer naar het dorp moet brengen, is stuk. 15.000 Mensen hebben geen schoon water.

Gelukkig was er één jongetje uit Amerika wiens vader waterflesjes verkocht. Hij dacht: "Waar zouden de kinderen in Nicaragua nu echt blij mee zijn?". Water. Hij had twee waterflesjes in de doos gedaan.

Op het gebied van water is er nog veel winst te behalen. Veel van ons werken internationaal. De vraag is; gaan wij waterflesjes brengen of leren wij de mensen om zelf schoon water te maken? Het delen van kennis en ervaring, daar ga ik voor. U ook?

Bekijk alle afleveringen van "United stuff of America"

Danielle Langendijk (Wateropleidingen)

* Dit blog kunt u via de share-buttons (zie rechts boven) op uw eigen Facebook, twitter pagina etc. delen. *

United stuff of America

Blogupdates ontvangen?

Om op de hoogte te blijven van onze laatste blogs, kunt u ons volgen op Twitter of u aanmelden voor onze e-mail nieuwsbrief "E-Waternieuws''.