Each one teach one

Blog van Wateropleidingen: Each one teach one

Neem contact op met ons

De uitspraak "Each one teach one" is van Nelson Mandela en dateert uit zijn gevangenschap op Robbeneiland. Met het werken aan capacity building projecten in Zuid-Afrika heb ik kennisgemaakt met het Zuid-Afrika na de apartheid en met de geest van de leider Nelson Mandela. Ik bewonder hem. Zijn overlijden in december 2013, de film "a long walk to freedom", het bezoek aan zijn huis in Soweto, de kerk Regina Mundis, Robbeneiland, Kaapstad bracht zijn gedachtegoed nadrukkelijk onder de aandacht.

Al bij de eerste missie naar Pretoria ben ik besmet met het Afrika-virus. De warmte en de genegenheid van de Zuid-Afrikaanse collega's zijn hier debet aan. Na de eerste verbazing zie je alleen maar mensen met toewijding, lol en passie: kleur en gender spelen geen rol in de samenwerking als collega's. Dat heeft een naam, BBBEE Broad Based Black Economic Empowerment. Het feit dat je mail niet beantwoord wordt, de afspraken anders geïnterpreteerd worden, de projectvoortgang wel eens stokt...... wie maalt daarom. Kenmerk in het samenwerken is het "believe", het positivisme en het pionieren. Zo voel je aan den lijve waarom Mandela gezegd heeft: "A good head and a good heart are always a formidable combination".

Binnenplaats op Robbeneiland

"Education is the most powerful weapon which you can use to change the world"

Een uitspraak van Mandela die zo waar is......dit heeft bijna geen woorden meer nodig! Education geldt voor iedereen op elk terrein, voor jezelf, voor anderen. Education is ook jezelf blijven ontwikkelen, nieuwsgierig zijn, vragen stellen, je eigen pad creëren en zelf verantwoordelijk zijn voor je ontwikkeling. Education draagt bij aan de kwaliteit van ons leven, aan de kwaliteit van de samenleving. Education en ontwikkeling door leraren, door professoren en evenzoveel door kinderen, ouders, collega's en bazen!

Op ons vakgebied, water, valt er wereldwijd nog enorm veel winst te behalen als onze internationale watercollega's zich verder kunnen ontwikkelen. Each one teach one en liever nog "each one teaches several dozen"! Weet dat teaching leuk is en energie geeft en....teaching is te leren.


Agnes Maenhout (Wateropleidingen)


* Dit blog kunt u via de share-buttons (zie rechts boven) op uw eigen Facebook, twitter pagina etc. delen. *

Zicht op Table Mountain Cape Town
Woonhuis Mandela in Soweto

Blogupdates ontvangen?

Om op de hoogte te blijven van onze laatste blogs, kunt u ons volgen op Twitter of u aanmelden voor onze e-mail nieuwsbrief "E-Waternieuws''.