Waar een nieuwe tuin en vijver toe leidt

Blog van Wateropleidingen: Waar een nieuwe tuin en vijver toe leidt

Neem contact op met ons

Mijn buren hebben een nieuwe tuin. Was het eerst een complete wildernis, nu is het een strak vormgegeven tuin met gras, leilinden, hortensia, rododendrons en een strak vormgegeven vijver. Het ziet er prachtig uit en de buren zijn super blij. Ook met hun computer gestuurde beregeningssysteem. Maar werkt alles naar behoren? Of is kennis van het watersysteem ook in de tuin handig.

Drinkwater is volgens de buren te kostbaar om te gebruiken. Vandaar dat een waterput is geslagen. ‘Wel 100 meter diep zijn ze gegaan' roept de buurman. Ik denk: "Zo zo, dat zijn heel wat meters". Nu wonen wij op zandgrond, 16 meter boven NAP, het zou zomaar kunnen. In ieder geval fijn dat ze de tuin automatisch kunnen besproeien. Eerlijk is eerlijk, scheelt mij weer werk als ze op vakantie zijn.

Door het mooie weer van afgelopen weken was het al nodig om te sproeien. De computer deed prima zijn werk, maar al snel bleek dat het gras onder water stond en de bomen stonden nog droog. Ik vroeg nog: heeft de tuinman nagedacht over compartimentering van het leidingnet? Helaas, dat was niet gelukt. Och ja, het water zakt toch weer snel naar het grondwater was de reactie. Ja, ja vooral snel. Een cursus waterkringloop kan hier geen kwaad dacht ik.

De moderne vijver staat er ook mooi bij maar er zitten allemaal wormpjes in. Ik word erbij geroepen en zie wel duizenden muggenlarven in het water. ‘Dat worden nou straks allemaal muggen'  en kijk naar een geschrokken buurvrouw. ‘Zijn 3 goudvissen de oplossing' roept ze vragend...........

Voor mij valt een aantal zaken op. De tuinspecialist die vakkennis nodig heeft over leidingnetten en het geven van goede adviezen over de gevolgen van de aanleg van een moderne vijver. Maar ook hoe weinig bekend is over het leven in water. Dat is toch zonde dat wij als waterland zo weinig weten van ons eigen watersysteem.

Vandaar de oproep:  Neem je buren eens mee op ‘safari' in het watersysteem. Zoek naar de big five.

Ingrid Schröders (Wateropleidingen)

* Dit blog kunt u via de share-buttons (zie rechts boven) op uw eigen Facebook, twitter pagina etc. delen. *

Blog - Waar een nieuwe tuin en vijver toe leidt

Blogupdates ontvangen?

Om op de hoogte te blijven van onze laatste blogs, kunt u ons volgen op Twitter of u aanmelden voor onze e-mail nieuwsbrief "E-Waternieuws''.