De top bereik je samen

Blog van Wateropleidingen: De top bereik je samen

Neem contact op met ons

Alle rugzakken worden enigszins zenuwachtig nog een keer gecontroleerd. Gevulde thermosfles, extra paar handschoenen, energierepen, skibril en de Goretex jas. Check. Stijgijzers onderbinden, helm op, hoofdlamp aan en precies om 3:00 uur stappen we aan een touw de donkere koude nacht in. Zo begon afgelopen juli mijn beklimming naar de top van de Mont Blanc.

Samen met 7 teamgenoten en 4 berggidsen ga ik de uitdaging aan om met elkaar één doel te bereiken; de top van de hoogste berg van West Europa. Het complete team is opgedeeld in 4 kleine groepen, bestaande uit 2 klimmers elk met 1 gids die ons door het gevaarlijke terrein loodst.

Mijn buddy heeft in het eerste gedeelte richting de Goûter hut wat moeite met de technische stukken. Dit zorgt er voor dat onze gids en ik het tempo wat omlaag moeten brengen, zodat we als team het eerste doel, de Goûter hut, goed en wel bereiken. Tijdens de eerste korte pauze in de hut bespreken we met elkaar hoe het gaat en hoe we ons voelen. Mijn buddy geeft aan dat hij er wat moeite mee heeft dat het touw niet continu op de juiste spanning is en ik koppel terug dat het wisselende tempo me wat zwaar valt. Maar we vieren met name het succes van het bereiken van ons eerste doel.

Aangesterkt na wat thee en een bijna bevroren energiereep bereiden we ons voor op het zwaarste deel dat nog komen gaat richting ons gezamenlijke einddoel. Al ploeterend naderen we gestaag de 4810 meter hoge bergtop, waarbij we steeds meer last krijgen van de hoogte. Het ademen gaat met iedere stap moeilijker en de wind neemt toe in kracht als we op de steile l'Arête des Bosses graat de laatste 300 meter naar de top overbruggen. Daar aangekomen komt de ontlading en vieren we het behaalde einddoel. Natuurlijk mag een groepsfoto met het hele team niet ontbreken.  Het genieten is helaas van korte duur, want we zijn pas halverwege en moeten vaart maken om beneden te komen voor het slechte weer losbarst.

Tijdens de afdaling lopen zowel ik als mijn buddy tegen wat fysieke problemen aan. Zo heeft mijn teamgenoot enorme darmkrampen en is genoodzaakt een sanitaire stop te maken in de sneeuw. Ik heb op mijn beurt toenemende hoofdpijn en wil zo snel mogelijk naar beneden. Na 10 uur lopen zijn we behoorlijk op als we in de Goûter hut even tot rust komen. We helpen elkaar weer met klaarmaken voor het allerlaatste stuk afdalen. Als we onze rugzak afdoen in de hut waar we nog een nacht blijven, is het tijd voor ontspanning en vieren we herhaaldelijk ons behaalde succes.

Een bergexpeditie zoals de beklimming van de Mont Blanc kent vele raakvlakken met het bedrijfsleven. Zo gaat gezamenlijk belang voor eigen belang en moet je jezelf soms opzij zetten om het gezamenlijke doel te bereiken. Het communiceren over mogelijke struikelblokken heeft veel toegevoegde waarde om deze vervolgens met elkaar weg te kunnen nemen. Daarnaast is het van groot belang om goed te kijken naar de competenties van de klimmers/medewerkers, zodat de juiste teams gevormd worden. Als het een keer tegenzit maar je wel met elkaar het zelfde einddoel voor ogen hebt, is het makkelijker om met elkaar die tegenslagen te incasseren en te overwinnen.

Om de top van de Mont Blanc te bereiken was het van het grootste belang dat mijn buddy en ik dezelfde ambitie en motivatie deelden. Kortom, de top bereiken doe je samen!

Pim van Marissing (ICT en applicatie beheerder, Wateropleidingen)

* Dit blog kunt u via de share-buttons (zie rechts boven) op uw eigen Facebook, twitter pagina etc. delen. *

De top bereik je samen
De top bereik je samen - Mont Blanc

Blogupdates ontvangen?

Om op de hoogte te blijven van onze laatste blogs, kunt u ons volgen op Twitter of u aanmelden voor onze e-mail nieuwsbrief "E-Waternieuws".