Hoe jouw medewerkers sneller slagen voor hun opleiding

Blog van Wateropleidingen: Hoe uw medewerkers sneller slagen voor hun opleiding

Neem contact op met ons

John zit zuchtend achter zijn bureau. Hij heeft zijn tentamen weer niet gehaald. Hoe kan dit nu toch? Hij doet zijn best, maar hij is nu al voor de tweede keer gezakt. Als hij navraag doet bij zijn collega's blijkt ook Marjolein gezakt te zijn. Zij heeft er ook flink de balen van. Ze vraagt zich af hoe ze zich beter voor zou kunnen bereiden op haar tentamen. John en Marjolein zijn de wanhoop nabij en spreken af om samen naar hun manager te gaan.

Opleidingskosten reizen de pan uit

Manager Frank hoort het verhaal van John en Marjolein en zit met zijn handen in het haar. Hoe kan het toch dat zijn medewerkers hun tentamen niet halen. Hij wil hen graag helpen, want het is belangrijk dat zij het diploma halen voor hun functie. Maar hoe pak je dit het beste aan, vraagt Frank zich af.

Bij manager Ronald slagen bijna alle cursisten voor hun eerste tentamenpoging. Het slagingspercentage van de hele opleiding ligt boven de 80%. Hoe krijgt hij dit voor elkaar? Frank wil dit ook. En jij? Hoe mooi zou het zijn als jouw medewerkers hun tentamen in een keer halen? Hoe kun je dit bereiken vraag je je af? Met de vier stappen die hieronder staan beschreven, gaan jouw medewerkers zeker slagen.

In vier stappen naar meer succes

Om jouw medewerkers te laten slagen voor een opleiding volg je de volgende vier stappen:

 1. Bepaal welke kennis je medewerkers al bezitten.
  Door het bepalen van het ‘kennisgat' van je medewerkers wordt duidelijk wat ze nog moeten leren en wat ze al wel weten. Houd daarom een intake, bijvoorbeeld door je medewerkers te interviewen.
 2. Bespreek hoe je medewerkers het liefste leren.
  Het is van belang om te bepalen hoe je medewerkers het liefste leren. Zo stelt Kolb in zijn model dat mensen verschillende voorkeursstijlen hebben bij het leren. Iedereen heeft zijn eigen persoonlijke voorkeur en door hier rekening mee te houden, wordt de kans op succes vele malen groter.
 3. Maak een planning op maat.
  Gebruik voor dit plan de inhoud van de opleiding, het ‘kennisgat' en de leerstijl van de medewerkers. Dit plan moet van te voren worden afgestemd met de medewerkers, zodat zij een goed beeld krijgen van de opleiding, weten wat er van hen wordt verwacht en weten hoe zijn dit het beste aan kunnen pakken.
 4. Faciliteer studiebegeleiding tijdens de opleiding.
  Een opleiding of cursus volgen naast het werk kost tijd en inspanning. Ook het leren hiervoor is vaak alweer enige tijd geleden. Door je medewerkers actieve studiebegeleiding aan te bieden, worden hen de handvatten gegeven die zij nodig hebben om te slagen voor hun tentamens.

Door bovenstaande stappen uit te voeren zullen jouw medewerkers beter voorbereid aan hun opleiding beginnen. Bovendien hebben zij een grotere kans van slagen. Wil je ook meer succes voor jouw medewerkers? Wij helpen je graag om bovenstaande stappen bij jouw bedrijf uit te voeren. Neem hiervoor gerust contact met mij op, Nienke Elijzen op (030) 60 69 413.

* Dit blog kan je via de share-buttons (zie rechts boven) op uw eigen Facebook, twitter pagina etc. delen. *

Blog Wateropleidingen-Hoe uw medewerkers sneller slagen voor hun opleiding

Blogupdates ontvangen?

Om op de hoogte te blijven van onze laatste blogs, kan je ons volgen op Twitter of je aanmelden voor onze e-mail nieuwsbrief "E-Waternieuws''.