Koeien en water in Swaziland

Blog van Wateropleidingen: Koeien en water in Swaziland

Neem contact op met ons

Eind november bracht ik een beleefdheidsbezoek aan Swaziland. Swaziland lijkt op afstand, een deel van Zuid-Afrika. Toch is het een eigen land met een eigen cultuur. Zo vindt daar de ‘Lobola' plaats. De Lobola is een familiefeest dat op het platteland van Swaziland nog steeds uitgebreid gevierd wordt.

De rit van hoofdstad Mbabane naar de familieboerderij gaf mij een mooi beeld van het land. Vanuit de hoofdstad veranderde de bebouwde omgeving naar meer bomen en veel minder bebouwing. En vooral nóg minder water... En dát is de reden dat de overheid van Swaziland het waterbeheer gaat decentraliseren.

Lobola
Lobola is de traditionele overdracht van de bruidsschat. De vader van de bruidegom betaalt de bruidsschat aan de vader van de bruid. Het is nog steeds een overdracht in echte koeien. En daar wordt natuurlijk een feestje omheen gebouwd! Het feest begon in de ronde vrouwenwoning. Iedereen zat op de grond. Mannen bij mannen en vrouwen bij vrouwen. De bruid en bruidegom zaten ook op de grond, in het midden. Vervolgens begon de ceremonie met het eten van geitenpoten en pens en werd het stil.

De beide papa's gingen de onderhandeling aan in het Swazi en worden soms lachend aangemoedigd door beide families. Na de onderhandeling liepen beide families naar de kraal om de koeien te bezichtigen. De onderhandeling leverde 35 koeien op. Ik heb me laten vertellen dat dat een grote bruidsschat is. De Lobola maakt ook dat polygamie een dure aangelegenheid is die vooral de rijken (koning en prinsen) zich kunnen permitteren. De twee mooiste koeien moesten eraan geloven. Zij stonden die avond blijkbaar op het menu. De verzamelde mannen deden de slacht. Ik vond het erg bijzonder om als gast een Lobola voor het ‘echie' mee te maken. Een Lobola die niet speciaal voor de toeristen in cultural villages wordt opgevoerd.

Terug naar het water
Swaziland heeft net als het zuidelijk gelegen KwaZulu-Natal in Zuid-Afrika, te maken met enorme droogte. De laatste 8 kilometer legden we over onverharde wegen af. Het was moeilijk om de weg te onderscheiden van de - droge - omgeving. Swaziland wil het waterbeheer decentraliseren om in de toekomst beter voorbereid te zijn tegen droogte en beter te voldoen aan de wensen van verschillende watergebruikers. De River Basin Authorities (RBA) krijgen als ‘look-a-like' waterschappen, de taak om het waterbeheer in de toekomst beter te reguleren.

Het waterschap Vechtstreken werkt sinds 2009 samen met waterbeheerders in Swaziland en draagt bij aan de decentralisatie van watermanagement en aan het functioneren van de nieuwe organisaties. De samenwerking omvat de inhoud, de organisatie en bestuur en het omgevingsmanagement. Capaciteitsontwikkeling speelt hier een belangrijke rol bij. Van het uitwisselen van ervaring op individueel niveau tot het coachen en cursusgewijs trainen. Hier is natuurlijk overleg voor nodig.

Meer informatie: Agnes Maenhout (030) 60 69 407

* Dit blog deel je via de share-buttons (zie rechts boven) op jouw eigen Facebook, twitter of andere pagina's. *

Swaziland_4_Wateropleidingen

Foto's: Agnes Maenhout.

Swaziland_1_Wateropleidingen
Swaziland_2_Wateropleidingen
Swaziland_6_Wateropleidingen
Swaziland_7_Wateropleidingen