In 1 dag weer helemaal bij

Blog van Nienke Elijzen Wateropleidingen: In 1 dag weer helemaal bij

Neem contact op met ons

Een kijkje in de nabije toekomst van het onderwijs op de Nationale Onderwijstentoonstelling

Er zijn allerlei ontwikkelingen op het gebied van leren; adaptief en persoonlijk leren, bring your own device en flipping the classroom, om er maar een paar te noemen. Als onderwijskundige ben ik altijd benieuwd naar de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van leren.  Daarom bezocht ik eind januari de  Nationale Onderwijstentoonstelling. De grootste vakbeurs voor het onderwijs in Nederland. Allerlei bedrijven en instanties presenteren hun nieuwste producten en ideeën met betrekking tot onderwijs. Met een bezoek aan de beurs zou je in een dag weer helemaal bij moeten zijn. Dus vertrok ik richting de jaarbeurs in Utrecht.

De docent aan zet

Het eerste wat opvalt als je de beurs oploopt is de grootte. Ieder onderwijsniveau heeft zijn eigen hal  en die zijn enorm. In iedere hal vind je stands, maar ook interessante lezingen. Eén daarvan was de  ‘Toekomst van leren, docenten aan zet'. Deze werd gepresenteerd door Matthijs Leendertse. Ik was benieuwd wat hij te vertellen had over de veranderende rol van de docent door het gebruik van ICT bij het leren. De kern van zijn verhaal was dat het leren verandert, het wordt steeds flexibeler door de komst van ICT. We zijn nog niet aan het eind gekomen van de mogelijkheden. Er is als het ware een evolutie gaande. Matthijs ziet daarbij de rol van de docent als cruciaal. De docent helpt de student zijn leerproces te sturen en keuzes te maken in de grote brei van online informatie en leermogelijkheden. Daar heeft Matthijs de kern van het verhaal te pakken. Veel mensen zijn bang dat door ICT de rol van de docent kleiner wordt. Het tegendeel is echter het geval. De rol zal juist belangrijker worden; de docent is immers de professional met een helicopterview van de lesstof. Zijn rol als instructeur en alleskenner verschuift naar die van begeleider van het leren. Moet de ene rol de andere uitsluiten? Wat mij betreft niet, ze vullen elkaar juist aan. Kortom leren zal steeds meer ondersteund worden door ICT en de rol van de docent hierbij is cruciaal.

What's new

De beurs is ook de plek waar je de nieuwste onderwijstools, modellen en systemen kunt vinden. Een tool die inspringt op de behoefte van docentprofessionalisering is het videovolgsysteem de Iris Connect. Middels een statief en een iPad wordt een les van een docent opgenomen. De iPad op het statief volgt de docent en kan zelfs 360 graden draaien door de hele klas heen. Vervolgens wordt de opname naar een persoonlijke cloud gestuurd. Via de cloud wordt de video aangeboden aan de persoonlijk begeleider of een collega van de docent, die vervolgens op zijn beurt feedback kan geven bij de video. Er kunnen stukjes video geselecteerd worden waardoor er heel gericht feedback gegeven kan worden. Er wordt onderzoek gedaan naar de effectiviteit van deze video feedback. Reacties van docenten zijn positief. Bij Wateropleidingen bieden we onze docenten ook videofeedback aan. Met dit systeem zouden we dit wellicht naar een hoger niveau kunnen tillen. Een idee?

Geen saaie boeken meer

Een trend die duidelijk naar voren kwam op de beurs is het leren van en met video. Steeds meer studenten gaan in plaats van Google naar Youtube om kennis te halen. Veel bedrijven spelen hier handig op in. Zo kwam ik een tool tegen waarmee je een video kunt bewerken om hem geschikt te maken om gericht mee te leren. Door verschillende oefenvragen en links naar videoclips met meer informatie aan een video te koppelen, wordt hij geschikt gemaakt om gericht van te leren. Zou dit de nieuwe vorm van e-learning worden? Dat is lastig te zeggen. Het idee om met video te leren is niet nieuw. Video wordt in ieder geval steeds belangrijker en een tool om gericht te kunnen leren is een uitkomst.

Volgend jaar weer

Dit zijn slechts enkele highlights van een beurs vol informatie, producten en diensten. De beurs was een waardevolle kijk in de nabije toekomst van het onderwijs. Het is mooi om te zien met hoeveel passie mensen werken aan hun ideeën en producten om het onderwijs nog mooier en beter te maken. Het valt me op dat Wateropleidingen zich ook volop in het proces van leren met ICT bevindt, of zoals Matthijs het noemt er vindt een evolutie plaats. Zo zetten we onze digitale leeromgeving de ‘Digitale Wateropleidingen' in bij alle opleidingen, hierin kan geleerd worden met video en ondersteunen we docenten met videofeedback. Hierdoor kunnen we onze cursisten blijven bedienen met de nieuwste methoden.

Wil je ook een opleiding volgen in een digitale leeromgeving? Wil je meer weten over video leren of video coaching? Of heb je een opleidingsvraag? Neem dan contact met mij op, Nienke Elijzen (06) 31 38 6987.

* Dit blog kunt u via de share-buttons (zie rechts boven) op uw eigen Facebook, twitter pagina etc. delen. *

Blog - Het nieuwe leren

Blogupdates ontvangen?

Om op de hoogte te blijven van onze laatste blogs, kunt u ons volgen op Twitter of u aanmelden voor onze e-mail nieuwsbrief "E-Waternieuws''.