Ongesluierd & water in Oman

Blog van Wateropleidingen: Ongesluierd & water in Oman

Neem contact op met ons

Net ben ik terug uit het Sultanaat Oman. Ik voel de warmte en het zand nog in mijn haren. Terwijl ik naar buiten kijk zie ik het grote verschil: Nederland is helemaal groen met veel water en in Oman is alles zand en rotsen. In Oman schijnt de zon altijd en is water heel erg schaars. Ik heb Haya Water bezocht, een bedrijf dat afvalwater inzamelt, zuivert en daarna verkoopt voor hergebruik.

Het meest opvallende was de route naar Haya Water: een giga rij met knalgele tankauto's die het afvalwater "per as" aanvoeren, 24/7: 1600 tankauto's per dag. Ongeveer 18% van de bebouwing is aangesloten op de riolering en de rest heeft opslagtanks. Haya Water beheert 20 zuiveringsinstallaties en hebben de Human Capital ontwikkeling hoog in het vaandel. Elke medewerker kan jaarlijks 10 dagen trainen; de technici zelfs 15 dagen. Anders dan bij ons heeft elke medewerker een eigen wens en een eigen -soms individueel- programma. Waar het bedrijf heel zakelijk is met een sterk stuur op KPI's in een Balanced Score card, passen de individuele trainingen hier moeilijk in. De relatie met de bedrijfsstrategie is niet overal duidelijk. En ook het inkopen en aanbesteden van individuele trajecten is een activiteit die veel tijd en veel Omaanse Realen kost.

Blog Wateropleidingen-Ongesluierd en water in Oman2Blog Wateropleidingen-Ongesluierd en water in Oman5

Blog Wateropleidingen-Ongesluierd en water in Oman3Blog Wateropleidingen-Ongesluierd en water in Oman6

Vorig najaar zijn de 5 medewerkers van het interne training centre naar Nederland gekomen om een benchmark uit te voeren bij Wateropleidingen. Een bezoek aan verschillende academies maakte deel uit van hun bezoek. In Muscat (Oman) heb ik gesproken met de CEO, het management O&M en het trainings centre. De aansluiting met deze Omani was werkelijk heel goed. Tijdens de verschillende gesprekken hebben we ideeën gevormd om de trainingen efficiënter en minder vrijblijvend te maken en deze te voorzien van een diploma lijn. Een interessant perspectief.

En waar slaat het woord "ongesluierd" in de titel op? Oman is liberaal en ze laten je als westerling vrij, ofwel je hoeft geen sluier te dragen. De mensen zijn alle vriendelijk, veilig, behulpzaam. Na 1-2 dagen vallen de habaja's (vrouwenkleding) en dishdasha's (witte mannenjurken) niet meer op.

Agnes Maenhout (Wateropleidingen)

* Dit blog kunt u via de share-buttons (zie rechts boven) op uw eigen Facebook, twitter pagina etc. delen. *

Blog Wateropleidingen-Ongesluierd en water in Oman
Blog Wateropleidingen-Ongesluierd en water in Oman1

Blogupdates ontvangen?

Om op de hoogte te blijven van onze laatste blogs, kunt u ons volgen op Twitter of u aanmelden voor onze e-mail nieuwsbrief "E-Waternieuws''.