Een digitaal toetssysteem. En nu?

Blog van Wateropleidingen: Een digitaal toetssysteem. En nu?

Neem contact op met ons

De laatste maanden ben ik bij Wateropleidingen een nieuw toetssysteem aan het implementeren. Met dit nieuwe systeem is het mogelijk om digitaal toetsen af te nemen. Het voortraject was lang en intensief, maar we zijn blij met het resultaat.

Tijd voor een nieuw toetssysteem
De meeste opleidingen die je bij ons kunt volgen, sluit je als cursist af met een schriftelijk examen. Deze examens stellen mijn collega's en ik op met hulp van een databank. Hier staan tentamenvragen in. Dit systeem werkt al jaren en was inmiddels behoorlijk verouderd. Tijd voor een nieuw systeem dus! Met het nieuwe systeem gaan we de komende jaren weer intensief werken. Ook de ontwikkelingen binnen het digitaal toetsen moeten passen in het systeem. Het kiezen van een passend systeem is een groot project waarbij onze docenten en cursisten voorop staan. Vragen als: 'Is het systeem gebruiksvriendelijk?' 'Past het binnen het afgesproken budget?' 'Hoe zit het met de rechten van docenten binnen het systeem?' komen voorbij.

De implementatie van het nieuwe toetssysteem
Wat me bij de implementatie vooral bezighoudt is hoe we het nieuwe systeem gaan gebruiken. De 4.000 tentamenvragen moeten overgezet worden van het oude naar het nieuwe systeem. Natuurlijk is het ontzettend belangrijk dit proces goed te controleren. Mijn collega's en ik volgen een training waar we leren omgaan met het nieuwe toetssysteem. Onze docenten, die de tentamens controleren en nieuwe vragen bedenken, krijgen ook een training. De uitdaging voor mij is vooral een systeem te kiezen waar wij als Wateropleidingen weer jaren mee vooruit kunnen. Een nieuw systeem waarmee we ook digitaal kunnen toetsen, dat gaat ook de cursisten echt iets opleveren.

Hoe werkt dat digitaal toetsen?
We nemen al onze examens nu nog op papier af. Dat blijft voorlopig ook zo. De stap van papieren naar digitale afname is niet van de een op de andere dag gezet. Er zijn veel zaken waar rekening mee gehouden moet worden. De ene examenvraag is geschikter om digitaal af te nemen, dan de andere vraag. Denk maar aan open vragen waarbij de cursist moet rekenen met formules. Of meerkeuzevragen die automatisch nagekeken worden.

De doelgroep is hierbij altijd mijn belangrijkste uitgangspunt. De ene cursist is digitaal en typ-vaardiger dan een andere cursist. Met het nieuwe systeem nemen we de examens individueel of gezamenlijk af. Dat zijn keuzes die we nu kunnen maken, voorheen was er geen keuze. Ook hier staat de cursist op de eerste plaats. Wat is de wens van de cursist? En hoe organiseer ik dat met de surveillanten?

Kijkje in de praktijk
Een groot en nieuw project met een hoop vragen, ik noemde het al eerder. In het nieuwe jaar gaan we onze cursisten vragen naar hun mening over de manier van toetsen. Bij twee van onze opleidingen organiseren we een pilot en nemen we de toetsen digitaal af. Deze ervaringen gebruiken we vervolgens in de verdere implementatie.

Nieuwsgierig hoe dit afloopt? Of wil je meer weten over het implementeren van een digitaal toetssysteem? Of wil je weten welke gevolgen dit heeft voor jou als docent of cursist? Neem dan contact met mij op (030) 60 69 413. Ik vertel je er graag meer over.

Nienke Elijzen

Toetsen_Wateropleidingen 364