Docent in the picture: Mario Maessen

E-docentennieuws item: Docent in the picture: Mario Maessen

Neem contact op met ons

"Doseerervaringen bij Wateropleidingen."

Nee, geen spelfout. Doceren is doseren, zeker als je vol bent van je eigen vakgebied. Ik vraag de cursisten dan ook altijd van tevoren aan te geven als ze toe zijn aan rust.

Ik ben Mario Maessen en ik geef al heel lang (meer dan 10 jaar) cursussen op het gebied van aquatische ecologie en integraal waterbeheer. Nog altijd doe ik dat met groot enthousiasme.  Als je als docent enthousiasme uitstraalt, nemen de cursisten dit bijna altijd over. Op één van de evaluatieformulieren kwam ooit als commentaar: "Dodelijk saaie stof, als Mario het niet had gegeven was ik allang afgehaakt en in slaap gevallen". Ik beschouw dat als een groot compliment, al was deze opmerking wel de aanleiding om  mijn presentaties te herzien en meer te voorzien van voorbeelden. Wat dan altijd werkt is een anekdote (liefst grappig, maar dat gaat niet altijd) waarin de essentie van de stof toegepast is in de praktijk.

Terug naar de titel want enthousiasme heeft zijn keerzijde, namelijk overdosering. Teveel stof in één keer is niet goed. Als ik 's middags cursus geef en in de ochtend hebben ze een zwaar rekencollege gehad, dan haken ze nogal makkelijk af. Dan is het zaak veel meer toepassingsverhaaltjes er in te verweven of ze mee te laten denken. Dan pik ik er af en toe een cursist uit en vraag zijn/haar ervaring of vraag hem/haar een voorbeeld te geven van een logische toepassing van de stof. Dat werkt meestal om de cursisten bij de les te houden.

2. Mario Maessen 364