Docent in the picture: Tonnie de Jonge

E-docentennieuws bericht: Docent in the picture -Tonnie de Jonge

Neem contact op met ons

In elke nieuwsbrief zal één van onze docenten zich voorstellen en zijn/haar doceerervaringen met u delen.

"Actualiteit combineren met theorie."

In deze nieuwsbrief staat Tonnie de Jonge in the picture, docent in het vakgebied Arbo.
Na zijn opleiding MTS en HTS werktuigbouwkunde is hij enkele jaren werkzaam geweest als technisch tekenaar. Sinds 2000 is hij adviseur Veiligheid en Kam bij waterschap Hunze en Aa's. Voor Wateropleidingen verzorgt hij al enkele jaren de cursus Basisveiligheid VCA en VCA voor operationeel leidinggevenden.

Elke opdrachtgever heeft leerdoelen om hun medewerkers op deze cursus te sturen. Dit kan zijn het behalen van het diploma VCA tot het verhogen van de "veiligheidscultuur".  Voor mij is een cursus pas een succes als de opdrachtgever tevreden is én als de cursisten na afloop van de cursus  (on)bewust gebruik maken van hetgeen zij hebben geleerd in de cursus.

Dit probeer ik te bereiken door de theorie af te wisselen met actualiteit. De actualiteit kan bestaan uit aangepaste wetgeving maar ook door het laten zien van filmpjes. Deze filmpjes, serieus of juist grappig, zorgen ervoor dat de cursisten bij de les blijven. Ook een discussie ga ik hierbij heus niet uit de weg. Juist het bespreekbaar en inzichtelijk maken van de gevaren zorgt ervoor dat de medewerkers zich meer bewust zijn van het gevaar waar zij tijdens hun dagelijkse werkzaamheden aan worden blootgesteld.

Enkele dagen voordat ik de cursus geef, loop ik alle presentaties nog eenmaal door en verwerk de laatste actualiteiten en/of nieuwe filmpjes in de presentaties. Door inbreng van de cursisten en de gevoerde discussies is en blijft elke cursus uniek en aansluitend bij de belevingswereld van de cursisten. Dit zorgt ervoor dat het ook voor mij leuk, leerzaam en uitdagend blijft om als docent voor zo'n groep te gaan staan. Tevens geeft het mij voldoening als ik naderhand het examenresultaat te zien krijg en in het evaluatierapport kan lezen dat de cursisten mij als een bevlogen en ter zake kundige docent beoordelen.

Lesgeven is voor mij meer dan alleen maar het geven van een presentatie. Ik hoop eraan mee te werken dat er bij waterschappen geen onnodige ongelukken gebeuren en iedere medewerker aan het eind van de dag weer gezond naar huis gaat.

VCA BASIS VOL Tonnie de Jonge