BTW en declaratie

E-docentennieuws bericht: BTW en declaratie

Neem contact op met ons

De meeste docenten van Wateropleidingen zijn in dienst van een organisatie en verrichten hun werkzaamheden voor Wateropleidingen naast hun reguliere baan. Zij maken gebruik van het declaratieformulier van Wateropleidingen. In dit geval speelt BTW geen enkele rol bij de declaratie.

Het wordt anders wanneer je voor nevenactiviteiten een eigen bedrijf hebt opgericht en staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Wanneer je vervolgens voor meerdere opdrachtgevers (waaronder Wateropleidingen) opdrachten uitvoert, kun je wel BTW-plichtig zijn. Je bent dan verplicht om bij de Belastingdienst een BTW-nummer aan te vragen. Het is dan niet meer mogelijk om te declareren via het declaratieformulier, in plaats daarvan stuur je Wateropleidingen een factuur met BTW.

Voor Wateropleidingen betekent dit echter een prijsverhoging van 21%, aangezien wij zelf geen BTW doorberekenen. Gelukkig is er een eenvoudige en gekende weg om de BTW-heffing te vermijden: via het CRKBO, het Centraal Register Kort BeroepsOnderwijs, http://www.crkbo.nl/. Wateropleidingen is ingeschreven in het register Instellingen.

Veel docenten met een eigen bedrijf zijn ingeschreven in het register Docenten. Als je in dat register ingeschreven bent, vervalt de BTW-plicht wanneer je werkzaamheden als docent voor ons verricht. Wij verzoeken de docenten die werkzaamheden verrichten via hun eigen bedrijf, dan ook om zich aan te melden bij het CRKBO.

Er geldt sinds dit jaar een kleine verscherping. De BTW-vrijstelling geldt alleen als je je werkzaamheden voor een instelling uit het Instellingenregister verricht. Dus wanneer je voor Wateropleidingen werkt, is alles in orde. Wanneer je echter daarnaast "direct op de markt" beroepsopleidingen aanbiedt, geldt de vrijstelling niet.

Aarzel niet om contact met Ronald Hoorman, (06) 12 15 9972 op te nemen voor meer informatie.