Docent in the picture

E-docentennieuws bericht: Docent in the picture-Leontien Barends

Neem contact op met ons

In elke nieuwsbrief zal één van onze docenten zich voorstellen en zijn/haar doceerervaringen met je delen.

In deze nieuwsbrief staat Leontien Barends in the picture. Zij werkt nu ruim 10 jaar bij het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. Sinds 2011 geeft zij de inleiding van de opleiding Basiskennis Waterkeringen en behandelt zij de recente ontwikkelingen in de Waterveiligheid.

Omdat ik in mijn inleiding eigenlijk een overzicht geef van alle onderwerpen die in de opleiding voorbij komen, is het altijd een hoop informatie in korte tijd. Vooraf bedenk ik dan waar ik de nadruk op wil leggen, maar dat hangt eigenlijk ook altijd samen met de behoeften van de deelnemers. De groepen zijn meestal heel divers en gemengd, van afdelingshoofden tot inspecteurs. Verder probeer ik in mijn presentatie de grote lijnen en verbanden tussen de onderwerpen aan te geven. Ook actualiseer ik de informatie over de recente ontwikkelingen, want dat zijn soms bijna de dagkoersen.

Ik merk meestal wel dat het belangrijk is om als inleidend docent ruimte te geven en te nemen voor discussie en het groepsproces. De deelnemers kennen elkaar meestal nog niet en dan is het best lastig om deelnemers in een actieve stand te krijgen. Maar misschien is dat ook gewoon nog te veel gevraagd.

Heb jij tips om cursisten actief te laten deelnemen aan de les? Stuur deze dan naar de nieuwsbrief redactie. Wij zullen deze tips in de eerst volgende nieuwsbrief met jullie delen.

Docent in the picture - Leontien Barends