Docent in the picture

E-docentennieuws bericht: Docent in the picture

Neem contact op met ons

In elke nieuwsbrief zal één van onze docenten zich voorstellen en zijn/haar doceerervaringen met je delen.

In deze nieuwsbrief staat Jouke bij de Leij in the picture.

Ik voel me vereerd dat ik "in de nadagen van mijn werkzame leven" een bijdrage mag leveren aan dit item van E-docentennieuws, of misschien is dat ook wel de reden. Mijn naam is Jouke bij de Leij, 64 jaar en al ruim 35 jaar in dienst van Vitens en zijn voorgangers.

Eind jaren '90 ben ik gevraagd om les te geven aan de opleiding Controle en Advies Drinkwaterinstallaties. Deze opleiding bevat alle relevante onderwerpen rond wet- en regelgeving en ook het goed en veilig functioneren van de drinkwaterinstallatie. De uiteindelijke drinkwaterkwaliteit aan de tap, staat centraal. Mijn inschatting is dat wij vanaf die periode meer dan 200 cursisten hebben opgeleid.

We hebben de cursus altijd met meerdere docenten uitgevoerd. Het voordeel hiervan is, dat je gebruik kunt maken van een ieder zijn specialisme en wat ook van belang is, je wordt minder belast.  Immers, zoals dat bij Wateropleidingen gebruikelijk is, hebben de docenten meestal elders in de waterwereld een baan. Dit laatste vind ik een sterk punt van Wateropleidingen. Vanuit de praktijk de meest recente en nieuwste ontwikkelingen overbrengen op de cursisten. Zelf participeer ik in tal van landelijke werkgroepen, waar wet- en regelgeving vorm wordt gegeven, hiermee ben je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en geef je de cursisten de meest actuele kennis mee.

Het is voor mij belangrijk om mijn lessen goed voor te bereiden. Het geeft houvast en zekerheid. Ik maak een dag-overzicht met onderwerpen en tijdsindeling en probeer me hier zoveel mogelijk aan te houden. Na ieder onderwerp heb ik een aantal vragen, die ik per groepje laat uitwerken. De antwoorden bespreken we klassikaal. Ik maak ook steeds meer gebruik van de mogelijkheden van de DWO. Het via deze digitale weg geven van informatie, vragen stellen, onderlinge communicatie etc. ervaar ik als een toegevoegde waarde.

Ik hoop dat mijn mede docenten nog jaren hun kennis zullen blijven delen met de cursisten. Behalve dat je de cursisten verder helpt, is het ook voor jouw eigen ontwikkeling ontzettend belangrijk, althans zo heb ik het ervaren.

Docent in the picture - Jouke bij de leij