Docent in the picture

E-docentennieuws bericht: Docent in the picture

Neem contact op met ons

In elke nieuwsbrief stelt één van onze docenten zich voor en deelt zijn/haar doceerervaringen met je.

In deze nieuwsbrief staat Richard Peet in the picture.

Het is voor mij inspirerend en leuk dat ik naast mijn dagelijkse werkzaamheden ook een bijdrage kan leveren aan opleidingen van Wateropleidingen. Mijn naam is Richard Peet, 64 jaar oud en ruim 40 jaar werkzaam in de (drink)watersector.

Sinds 1997, al 18 jaar, ben ik betrokken bij Wateropleidingen. Ik geef les binnen het vakgebied drinkwater in de onderwerpen distributie, drinkwaterinstallaties, controle en advies van leidingwaterinstallaties, beheer en onderhoud, Legionella, monsterneming en doelmatig onderhoud. Ook heb ik verschillende cursussen op de Nederlandse Antillen gegeven.

Belangrijk bij doceren is de passie en gedrevenheid, dat je als docent weet waar het over gaat en dat je de cursisten uitdaagt. Het is belangrijk om de achtergrond van de cursisten te kennen en te weten wat hun drijfveren zijn. Je kunt je dan beter in leven en inspelen op hun vraag. Natuurlijk is er een rode draad.

Mijn manier van doceren is vooral interactief, iedereen erbij betrekken, uitdagen en aan het woord laten. De kunst is om naar meerdere oplossingen en toepassingen te zoeken en deze te bespreken. Iedereen komt aan het woord en luistert.

Naast de theorie, wordt vooral veel tijd besteed aan de praktijk met voorbeelden. Ik behandel veel praktijkcases en de cursisten kunnen zelf cases inbrengen. Deze worden individueel of in groepjes uitgewerkt en gepresenteerd. Op deze wijze leren ze de argumenten goed te onderbouwen. Daarnaast stimuleer ik ze gebruik te maken van de DWO van Wateropleidingen.

De opleidingen verzorg je altijd met een team van andere docenten, ieder met zijn eigen specialiteit. Afstemming onderling is een must zodat de cursisten hiervan optimaal kunnen profiteren.

Bij een praktische opleiding is het van belang dat docenten uit de praktijk komen. Ik stop er binnenkort mee en ik ga de cursussen overdragen, dit is voor mij een dubbel gevoel! Ik weet dat er altijd enthousiaste opvolgers zijn en wens deze ook veel succes toe, maar ik weet dat ik dit mooie werk ga missen.

Docent in the picture-Richard Peet