Docent in the picture

E-docentennieuws bericht: Docent in the picture

Neem contact op met ons

In elke nieuwsbrief stelt één van onze docenten zich voor en deelt zijn/haar doceerervaringen met je.

In deze nieuwsbrief staat Jaap Oosthoek in the picture, docent in het vakgebied Waterbeheer.

"Lesgeven............."

Mijn naam is Jaap Oosthoek en ik werk als adviseur waterkwaliteit bij waterschap Brabantse Delta in Breda. Daarnaast ben ik docent bij Wateropleidingen voor de opleiding Techniek Operationeel Watersysteem (TOW).

Lesgeven vind ik al heel lang leuk; tijdens mijn studie Milieuhygiëne in Wageningen gaf ik zeilles op een zeilschool in Friesland. Daarna ben ik bij het waterschap gaan werken en heb ik in de avonduren mijn 2e graads lesgeefbevoegdheid gehaald. Het is nooit mijn ambitie geweest om fulltime voor de klas te staan, daarom vind ik het lesgeven voor Wateropleidingen zo leuk. Ik werk in een vakgebied dat ik leuk vind én ik kan er andere mensen iets over leren. De opleiding TOW gaat over technische installaties die worden gebruikt in het waterbeheer. Binnen deze opleiding verzorg ik een aantal inleidende lessen over waterbeheer, waterkwaliteit en ecologie.

Wat ik goed vind aan Wateropleidingen is dat de lessen worden afgesloten met een examen; de diploma's worden niet cadeau gegeven. Verder vind ik het goed dat al het studie materiaal online beschikbaar is en dat de cursist online kan oefenen met vragen. Ook vind ik het prettig dat je als docent allerlei didactische trainingen kan volgen.

Ik probeer mijn cursisten te laten leren door de stof op zoveel mogelijk verschillende manieren aan te bieden. De ene cursist leert immers door over de stof te lezen, de andere leert door er een (praktijk)film over te zien en weer een ander leert door een opdracht uit te voeren waarin de stof terug komt. Er zijn ook cursisten die leren door naar mijn presentatie te luisteren. Mijn ervaring is dat je dit "college geven" zeer kort moet houden bij een cursus op VMBO niveau. Samengevat is mijn tip aan andere docenten dus dat cursisten op verschillende manieren leren. Door verschillende werkvormen te kiezen krijg je zoveel mogelijk cursisten mee.

Docent in the picture - Jaap Oosthoek