Docent in the picture

Docent in the picture: Didrik Meijer

Neem contact op met ons

In deze nieuwsbrief staat Didrik Meijer werkzaam bij Deltares in the picture, docent vakgebied riolering.

Vanuit mijn vorige baan bij Witteveen+Bos ben ik betrokken geraakt bij het werk van Wateropleidingen. Eerst door het volgen van de basisopleiding Riolering en daarna als docent bij de cursussen:

  • Basisopleiding Riolering
  • Highlights Riolering
  • Hydraulica training
  • Rioleringstechniek
  • Incompany trainingen bij Prorail en Waternet

Het lesgeven bij Wateropleidingen heeft mijn werk verbreed. In de cursussen ontmoet ik professionals met allemaal hun eigen ervaringen en expertise. Naast de lesstof die behandeld moet worden probeer ik zoveel mogelijk een gesprek op gang te krijgen met en tussen de cursisten, zodat we van elkaar kunnen leren. Tijdens mijn lessen probeer ik zoveel mogelijk de relatie te leggen met de praktijk door theorie te koppelen aan praktische voorbeelden.

Zo heb ik afgelopen week heb ik in het Vloeistoffenmechanica Lab van de TU-Delft het practicum voor de Basisopleiding Riolering voorbereid. Omdat dit jaar het practicum voor het eerst in Delft wordt gegeven in plaats van in Utrecht moesten de opstellingen worden getest. Tijdens het practicum laat ik de cursisten verschillende stromingscondities zien en leg ik de relatie met de formules uit het boek. Op die manier krijgen de cursisten een beeld bij de betekenis van de formules in de praktijk. Ze krijgen een concreet beeld bij formules die tijdens een lesavond soms abstract blijven.

Een ander voorbeeld is de incompany training voor Prorail. Ter voorbereiding op de les heb ik met Prorail medewerkers het emplacement bij Marienberg bezocht om te zien welke riolering aanwezig is op een emplacement. De informatie die ik daar heb gekregen heb ik in een aantal cases terug laten komen tijdens de lesdag.

In de afgelopen jaren heb ik geleerd dat elke cursist op zijn of haar eigen manier leert. Vooral tijdens het maken van sommen wordt dat heel duidelijk. Daarom probeer ik tijdens de lessen sommen op meerdere manieren uit te leggen. Het geeft veel voldoening als ik na verloop van tijd hoor dat cursisten het tentamen gehaald hebben door de extra hydraulica trainingen die ik heb gegeven.

Didrik Meijer