Goede toetsvragen opstellen een makkie?

E-docentennieuws artikel: Goede toetsvragen opstellen een makkie?

Neem contact op met ons

Wateropleidingen neemt per jaar gemiddeld honderd tentamens af. Voor alle tentamens zijn natuurlijk goede toetsvragen nodig. Wie maakt die? En hoe borg je de kwaliteit van die vragen?

Toetsvragen worden bij Wateropleidingen gemaakt door onze docenten. Zij hebben immers de praktijkkennis in huis en weten wat cursisten moeten kennen. Vakinhoudelijke kennis alleen, is niet genoeg om tot een goede toetsvraag te komen. Er komt onderwijskundig gezien heel wat kijken bij het maken van een goede toetsvraag. Wist je dat een goede toetsvraag zowel relevant als objectief moet zijn? Net als dat het specifiek, efficiënt en een acceptabele moeilijkheid moet hebben? Goede toetsvragen schrijven is een vak apart. Wateropleidingen werkt sinds september vorig jaar met een nieuw digitaal toetssysteem. Reden genoeg dus voor een training.

Op woensdagavond 16 maart gingen vier docenten enthousiast aan de slag met de theorie over toetsen volgens het nieuwe digitale toetssysteem. Er waren veel discussies en bestaande vragen zijn zelfs verbeterd. Een geslaagde avond, met veel inspiratie voor nieuwe en goede toetsvragen.

De training is populair. Maandag 21 maart organiseren we de training weer. Dit keer aan twee enthousiaste docenten, die na hun evaluatievergadering langer willen blijven voor een verkorte versie van de training. Zodat de skills van deze docenten weer opgefrist zijn.

Is deze masterclass ook iets voor jou? En wil je niet wachten tot volgend jaar? Stuur dan een mail naar Nienke Elijzen nienke.elijzen@wateropleidingen.nl. Bij voldoende aanmeldingen organiseren we een extra bijeenkomst.

Bijschrijft foto: Tijdens de training zorgen we goed voor onze docenten. Ze nuttigen een lekkere kop soep met quiche en verschillende belegde broodjes. Foto privé bezit Wateropleidingen.

Docenten nuttigen een broodje_364