Werkvorm Plus of min

E-docentennieuws artikel: Werkvorm Plus of min

Neem contact op met ons

De werkvorm ‘plus/min' kun je gebruiken tijdens een brainstorm. Je denkt met cursisten na over mogelijke oplossingen voor een vraagstuk. Als je veel ideeën hebt verzameld is het soms lastig om hier een goede keuze uit te maken. Dan komt de werkvorm ‘plus/min' goed van pas. Van elk idee worden de voors en tegens onderzocht en afgewogen.

Hoe pas je deze werkvorm toe?

  • Inventariseer eerst met cursisten mogelijke oplossingen voor een bepaalde vraag. Schrijf hun ideeën op een flip over. Houd achter de opties ruimte voor 2 kolommen. Hier komen straks de plus- en minpunten .
  • Vraag aan cursisten plus en minpunten in te brengen. Begin bij de eerste oplossing. Stel de vraag ‘welke pluspunten zie je bij dit idee?' Laat cursisten spuien. Vraag vervolgens: ‘zie je ook minpunten?' Laat cursisten in een hoog tempo de plus- en minpunten voor alle mogelijke oplossingen aanvullen.
  • Als eventuele volgende stap kun je cursisten vragen om de plus- en minpunten te wegen door stickers te plakken. Geef ze rode stickers voor de minpunten en groene stickers voor de pluspunten (bijvoorbeeld drie van elke kleur). Tel daarna hoeveel stickers elk idee heeft gekregen. Heeft een idee evenveel groene en rode stickers gekregen? Bespreek dan hoe de minpunten zoveel mogelijk kunnen worden beperkt.
  • Als laatste kun je de verschillende mogelijkheden en meningen verder onderzoeken tijdens een groepsdiscussie.
Werkvorm-voor en nadelen