Volg jij al MOOC's?

E-docentennieuws item: Volg jij al MOOC's?

Neem contact op met ons

Online leren bij de universiteit. Steeds meer internationale universiteiten bieden online gratis hun kennis aan. Via een Massive Online Open Courses (MOOC) krijg je les van professoren. Onderwerpen variëren hierbij van wiskunde tot filosofie en alles daartussenin.

MOOC
Een MOOC is een 'Massive Online Open Course'. Deze gratis cursus volg je online en omvat lezingen, testen en interactieve opdrachten. Qua tijdspanne is van alles mogelijk. Er zijn MOOC's die 4 weken duren, maar ook van 3 maanden. Kijk wel even goed naar de begindatum van de gewenste online cursus. Terwijl je sommige MOOC's het hele jaar door kunt volgen, zijn er ook online cursussen die een vaste begin- en einddatum hebben.

Een MOOC is ingericht op massale deelname, er is dus geen beperking op het aantal deelnemers. Doordat MOOC's gegeven worden door leraren van universiteiten, is de cursus van hoog niveau. In dit filmpje leer je meer over wat een MOOC is.

Voordelen MOOC
Niet elke MOOC hanteert dezelfde principes. Bij de één krijg je bijvoorbeeld, na een examen, wel een certificaat. Bij een ander niet. Deze voordelen van MOOC hebben ze allemaal wel:

  • Gratis en laagdrempelig: bij een MOOC vind je geen uitgebreide inschrijvingsprocedure en is er geen limiet aan deelnemers. Je meldt je gratis aan met een gebruikersnaam en wachtwoord. En je bent klaar om te beginnen.
  • Geen voorkennis: Bij veruit de meeste MOOC's heb je geen voorkennis nodig. Iedereen kan dus meedoen.
  • Sociaal: Bij een MOOC zit regelmatig een forum aangesloten. Hier kun je met mede-cursisten praten over jullie cursus en kun je je netwerk vergroten.

Waar vind je MOOC's?
De organisatie Coursera biedt online meer dan 500 MOOC's van 80 internationale topuniversiteiten aan. Denk aan Harvard, de University of London of de Universiteit van Amsterdam. De onderwerpen zijn divers. Op de websites van edX en Udacity vind je nog meer MOOC's van universiteiten.

Nederlandse Universiteiten
Ook verschillende Nederlandse universiteiten bieden gratis online cursussen en colleges aan. Dit doen ze rechtstreeks via hun eigen website, maar ook via platforms zoals bovengenoemde Coursera en edX. Op deze website vind je een overzicht van Universiteiten die een MOOC aanbieden.

Volg jij al MOOC's