Activerend doceren in de praktijk

E-docentennieuws artikel: Activerend doceren in de praktijk

Neem contact op met ons

Heb je al eens kennisgemaakt met didactische werkvormen? Met een didactische werkvorm bereik je de doelen van je cursus.

Actieve rol voor cursisten
Een bijzondere vorm van didactische werkvormen zijn activerende werkvormen. Activerende werkvormen zijn een goed middel om de doelen van je cursus op een actieve manier te bereiken. Activerende werkvormen zijn specifiek gericht op een actieve rol van cursisten tijdens hun eigen leerproces. Bijvoorbeeld het voeren van een discussie of het maken van een presentatie.

Uitdagen
Cursisten werken gemotiveerd aan opdrachten die uitdagend zijn. En genoeg ruimte overlaten voor eigen inbreng en leiden tot een product. Activerende werkvormen geven cursisten mogelijkheden vanuit hun ervaring te handelen en opdrachten te formuleren naar hun eigen situatie. Het hangt natuurlijk af welke opdracht jij geeft, maar vaak zijn activerende werkvormen al uitdagend van zichzelf voor een cursist. Je verwacht van cursisten dat ze zelf actief aan de slag gaan. Een actieve manier van leren zorgt voor meer sfeer in de groep en afwisselende les. Leuk voor cursisten en voor jou als docent.

Training Activerend doceren
Activerende werkvormen bieden een meerwaarde in een cursusprogramma. Daarom bieden wij al jaren met succes de training ‘Activerend doceren’ aan. Bij deze training kiezen cursisten zelf een activerende werkvorm, die ze met de rest van de groep uitvoeren. Daarnaast krijgen cursisten ook nog leuke  voorbeelden en informatie over dit onderwerp.

Masterclass Activeren doceren in de praktijk – 11 april a.s.
Nieuw in ons programma is de Masterclass ‘Activerend doceren in de praktijk’. Tijdens de masterclass brengen deelnemers eigen ervaringen in. We kijken naar welke werkvormen goed voor docenten werken. En vooral in welke situaties en voor welke doelgroepen ze goed werken? We bespreken ook op welke manier docenten een eigen draai geven aan werkvormen en waarom?

Enthousiast? Wil je deelnemen? Neem contact op met Ingrid Hilwerda (030) 60 69 411 of meld je per mail bij haar aan. Omdat je docent van Wateropleidingen bent is er aan deze Masterclass geen kosten verbonden.

Tot 11 april!

Activerend doceren