Werkvorm Stellingen

E-Docentennieuws artikel: Werkvorm Stellingen

Neem contact op met ons

Als je werkvormen gebruikt tijdens je les, stimuleert dat de betrokkenheid van cursisten. Ken jij de werkvorm ‘Stellingen' al? De werkvorm Stellingen is geschikt om zicht te krijgen op de mening van cursisten. Door het lopen en bewegen wordt ook een prettige, actieve sfeer gecreëerd.

Hoe pas je deze werkvorm toe?

  • Formuleer één of meerdere prikkelende stellingen of laat dit door de groep zelf doen (in kleine groepjes). Laat de cursisten deze stellingen op een flap schrijven en hang ze duidelijk op.
  • Vertel nu aan de cursisten dat op de vloer een denkbeeldige lijn staat waarbij de ene kan “eens” en de andere kant “oneens” is. Je kunt hiervoor ook twee A4-tjes op de grond leggen om het wat duidelijker te maken.
  • Nodig de cursisten uit bij je te komen staan en lees de eerste stelling voor. Laat de cursisten op de denkbeeldige lijn staan en vraag ze hun positie in te nemen ten aanzien van de stelling.
  • Vraag toelichting van een aantal cursisten waarom zij op die positie zijn gaan staan. Eventueel kan de stelling geherformuleerd worden en kan opnieuw de positie worden bepaald.

Bron afbeelding: © 2014 Trendmatcher

Werkvorm Stellingen