Docent in the picture

E-Docentennieuws item: Docent in the picture, Peter Wessels

Neem contact op met ons

In elke nieuwsbrief zal één van onze docenten zich voorstellen en zijn/haar doceerervaringen met u delen.

In deze nieuwsbrief staat Peter Wessels in the picture, docent in het vakgebied Drinkwater (Actuele zuiveringstechnieken bij drinkwaterbereiding, Hogere opleiding Drinkwater en Highlights drinkwaterproductie). Peter is zelfstandig consultant bij WE Consult Vianen BV, hiervoor werkzaam bij KWR, Royal HaskoningDHV en Vitens.

Sinds 1999 ben ik docent voor Wateropleidingen in diverse opleidingen, waarbij ik vooral waterzuivering behandel. Het leuke van lesgeven vind ik, dat je veel verschillende mensen van verschillende bedrijven ziet langskomen. Elk met eigen vragen, opmerkingen, ervaringen en kennisniveau. Mijn ultieme doel is om met de lessen aan te sluiten op hun concrete vragen en kennisbehoeften.  Aan het begin van elke lesdag stel ik daarom met de cursisten een lijst op met te behandelen vragen en onderwerpen. En aan het einde van de dag checken we of we echt alles hebben behandeld.
Volgens mij ben ik een echte doceer-docent. Ik heb meestal aardig wat sheets en ben veel aan het woord (oei). De sheets zijn ook opgezet als een soort naslagwerk, met veel tekst (oei).  Af en toe geef ik de cursisten een opdracht, maar niet heel vaak (oei). Toch krijg ik meestal goede beoordelingen van de cursisten op ‘interactie/contact met de cursisten' (gelukkig maar).

De belangrijkste tip die ik heb, is dat je als docent flexibel moet zijn in je les, en echt moet aanhaken op de concrete vragen van de cursisten. Daarnaast is het belangrijk om je eigen doceerstijl te vinden en trouw te blijven.
(De oplettende lezer heeft gemerkt dat ‘flexibel zijn' en tegelijk ‘vasthouden aan je eigen doceerstijl' een zekere spanning inhoudt. Gezonde spanning leidt tot continue reflectie, uitdaging en ontwikkeling.)

Peter Wessels