Wisa conference (Water Institute of Southern Africa) 24-28 mei 2014

E-waternieuws item: Water Institute of Southern Africa (WISA) conference 24-28 mei 2014

Neem contact op met ons
  • Weinig water in Zuid-Afrika?
  • Weinig aandacht voor water in Zuid-Afrika?
  • Weinig waterprofessionals in Zuid-Afrika?

Driewerf nee! Meer dan 2000 professionals zijn 3 dagen bijeen geweest op het 2-jaarlijkse event, dat nu gehouden werd  in het Mbombela stadion in Nelspruit. Een event waar de hele Zuid-Afrikaanse waterwereld bijeen is en ook een forse Nederlandse delegatie onder leiding van de heer van Haersma Buma en het NWP.

Een feest van herkenning en ontmoeting, tijdens één van de 7 parallelsessies, tijdens het bezoek aan de beurs, dwalend door de "ingewanden" van het stadion of gewoon tijdens de Nederlandse borrel in onze eigen Dutch stand. En altijd met dezelfde hartelijkheid: "Hi Agnes, how are you doing", en dat met de vanzelfsprekende Zuid-Afrikaanse hug!

Enkele highlights:

  • Het tekenen van de overeenkomst tussen de Dutch Association of Water Boards en the South African Ministry of Water om te assisteren bij de decentralisatie van het Zuid-Afrikaanse waterbeheer naar negen Catchment Management Agencies (Kingfisher project).
  • De workshop "Best practices in practical training, joined South African Dutch forces". Een workshop met worken en shoppen! 8 korte intro's met best practices, ruzzelen, speeddaten met 60-70 mensen en uitkomen op 1 final statement:

Aim at decreasing the gap between higher education training and the workplace, i.e.:
o          Development of relevant qualification
o          More time spent in the workplace component.

Dit statement wordt overgebracht aan beide ministers die de MOU NL-SA hebben getekend, een MOU die gericht is op een nauwere samenwerking op het gebied van water, met onder meer kennis uitwisseling.

  • De pitches van de 4 groepen Wetskills Challenge voor young professionals. Een pitch is een 2 minuten durende presentatie, alleen de kern dus!
  • Het winnende Wetskills team heeft een business wise concept ontwikkeld om de gap tussen het academisch niveau en de praktijk te overbruggen, getiteld: Investing in "heart" ware. De groep bestond uit Maarten van der Meer, Erin Parenzee, Mashudu Tharanga en Nthabiseng Masehla. De opdracht -en met veel plezier- de begeleiding is gegeven door de World Water Academy. Capacity development is een bijzonder groot aandachtspunt in Zuid-Afrika, rijk aan beleid en regels.

Meer informatie:
Agnes Maenhout
Lerothodi Consulting pitch
Lerothodi Poster

Wisa 2014
Wisa 2014-1
Wisa 2014-2