Een lesdag in het veld; water stroomt niet van hoog naar laag!

E-waternieuwsbericht: Een lesdag in het veld; water stroomt niet van hoog naar laag!

Neem contact op met ons

Dit cursusjaar is de opleiding Integraal waterbeheer uitgebreid met een hele dag in het veld. Docenten Mario Maessen en Rob de Groot trokken alles uit de kast om de cursisten een leuke en leerzame dag te bezorgen. Zij keken hier net als de cursisten naar uit, omdat tijdens zo'n dag de theorie ‘tastbaar' wordt en er op een leuke manier, extra veel valt te leren.

's Ochtends verzamelde iedereen zich bij het NS Station in Houten, vanwaar de bus vertrok naar verschillende plekken in de omgeving van Schalkwijk en Culemborg. Niet voor niets is gekozen voor deze omgeving. Juist hier zijn op waterbeheersgebied veel bijzondere plekken te bezoeken.

Mario verteld; ‘We zijn gestart in Schalkwijk bij een sloot en plas langs het Amsterdam-Rijnkanaal. Hier bekeken we aan de hand van verschillende proeven de kenmerken van helder water. Het kanaal staat hier minder bekend om, maar de sloot en plas des te meer. De chemische omstandigheden van zowel de sloot als plas blijken gelijk, maar op ecologisch gebied zijn er grote verschillen. De sloot bevat relatief sterk stromend water, de plas niet. Het is erg leuk om te zien dat een aantal cursisten een waadpak aan trokken om zelf met een schepnet verschillende vissen als snoek, gondel, stekelbaars en winde te vangen.

Bij een stuw in het gebied voeren de cursisten een zogenaamde debietmeting uit, om aan te tonen hoeveel m3 water er per seconde overheen stroomt. Ook kijken ze bij een syphon; een buis die er voor zorgt dat het water uit de afvoersloot van het gebied onder de aanvoersloot kan doorstromen. Met een eenvoudige waterkwaliteitsmeting tonen de cursisten aan dat beide wateren een gelijke kwaliteit hebben. Het bewijs dat de verantwoordelijke waterbeheerders hier het water door laten spoelen, om de kwaliteit goed te houden.

Tussen de middag neemt de groep met de bus de veerpont richting Culemborg voor een lunch. De gekozen locatie heeft een mooi  uitzicht op de haven en de Lek, waar veel scheepvaart passeert.

In de omgeving Culemborg-West brengen we na de lunch een bezoek aan een kwelgebied. Hier komt grondwater aan de oppervlakte, waardoor er typerende planten staan die juist alleen bij kwelwater groeien.

Dit blijkt bij uitstek ook het gebied, om in het veld aan te tonen dat water niet altijd van hoog naar laag stroomt. Iets dat in een klaslokaal volgens Rob maar lastig uit te leggen valt; ‘Door hier op een laag punt een gat te boren, is het bewijs direct geleverd dat water van hoge naar lage druk, via de weg van de minste weerstand stroomt'.

Voor Mario en Rob is de dag pas echt geslaagd als cursisten ook een beetje smerig worden. Dat is zeker gelukt in natuurgebied ‘de Regulieren', waar cursisten kennismaken met echte komklei. Door het boren van verschillende grondboringen, voelen zij zelf de structuur van deze grond.

Aan het einde van de dag worden alle gebruikte materialen weer in de bus geladen. Samen met de cursisten kunnen de docenten terugkijken op een zeer geslaagde dag, een beetje moe maar zeker voldaan!

Integraal waterbeheer veldonderzoek - verschillende kleine vissen gevangen