Waterschap Rivierenland neemt de regie in handen

E-waternieuws bericht: Waterschap Rivierenland neemt de regie in handen

Neem contact op met ons

Waterschap Rivierenland benaderde Wateropleidingen om een cursus voor zes senior peilbeheerders te ontwikkelen. Een cursus om aanvullende vaardigheden te leren voor het werken vanuit een centrale regiekamer. Dit gekoppeld aan hun eigen werkpraktijk. De samenwerking resulteerde in de cursus ‘Watersysteembeheer vanuit de regiekamer'. Een maatwerktraject dat volledig afgestemd is op de wensen en achtergrond van de deelnemers om de overgang naar het werken vanuit een centrale regiekamer te ondersteunen.

Voor het docententeam valt de keuze op Jac Peerboom (Waterschap Peel en Maasvallei), Marc Methorst (Waterschap Vallei en Veluwe), Milly Wind-Cox (Waterschap Brabantse Delta) en Inge Jager (Inge Jager training). Door hun praktijkervaring, kennis en kunde leveren zij een waardevolle bijdrage aan het uitwerken en doceren van het programma.

Een enthousiaste en gemotiveerde groep deelnemers startte in november aan de vijfdaagse cursus. Wat is een goede peilbeheerder? Dat is de eerste vraag die de cursisten werd voorgelegd. Op de uitkomsten hiervan kwamen de docenten gedurende de cursus regelmatig terug. Dag 1 vervolgde met het opfrissen van technische kennis van het watersysteem. Na deze aftrap ging de cursus verder met het behandelen van de dagelijkse regie, aansturing en overleg. Hoe stem je de operationele taken af op de doelen van de organisatie? Andere onderwerpen in het programma waren onderhoud en troubleshooting, het omgaan met calamiteiten en ongeplande situaties en het communiceren met interne en externe klanten. De deelnemers hebben parallel aan het lesprogramma  in duo's aan de eindopdracht gewerkt. Op de laatste dag presenteerden zij het advies dat zij hiervoor hadden uitgewerkt. De digitale leeromgeving (DWO) sluit  aan bij het concept van digitaal werken binnen Waterschap Rivierenland. Geen papieren lesmateriaal, maar alle informatie bestuderen en  terugvinden in een online leeromgeving.

Zowel docenten als deelnemers zijn erg positief over de cursus. Met een score van 4,9 uit 5 voor het onderdeel praktijkgerichtheid en 4,7 uit 5 voor de totale indruk van de cursus bevestigen de indrukwekkende evaluatieresultaten dit beeld. Een greep uit de reacties van de deelnemers:

‘Vakgenoten onder elkaar, alle onderwerpen zijn aan de orde geweest. Houden zo!'(Cees Zonneveld Piek)

‘Docenten uit hetzelfde werkveld met goede praktijkvoorbeelden van andere waterschappen zijn altijd leerzaam en interessant.' (Saskia Dubbeldam)

Ik vond het heel interessant en complimenten voor de opzet van de cursus.' (cursist Waterschap Rivierenland)

Vanaf januari is werken vanuit de centrale regiekamer bij Waterschap Rivierenland een feit. De aansturing van afvalwaterzuiveringen en het watersysteem gebeurt voortaan vanuit  1 centrale ruimte . De spin in het web is geïnstalleerd. Een groot scherm hangt centraal in de ruimte met de mogelijkheid alle metingen voor het hele gebied zichtbaar te maken. Daarnaast beschikt elke medewerker ook zelf over diverse grote beeldschermen waar alle data is af te lezen.

Ook een maatwerktraject afgestemd op de ontwikkelwensen van jouw team, afdeling of organisatie? Neem contact op met Hanna Langerak (06) 20 26 5372 voor informatie over alle mogelijkheden.

Cursus Centrale Regiekamer Waterschap Rivierenland