Een gedenkwaardige dag in Lieshout

E-waternieuws bericht: Een gedenkwaardige dag in Lieshout

Neem contact op met ons

Geschreven door Bart, Joyce en Aldo

4 november was het eindelijk zover. De UTAZ cursisten van cursusjaar 2015/2016 kregen een rondleiding op de awzi van een productiebedrijf. Dat er door eenieder hals reikend naar uitgekeken werd is begrijpelijk: het productiebedrijf heet Bavaria...

Henk en Maarten, medecursisten en werkzaam bij de bekende brouwerij reageerden in les 1 meteen al enthousiast toen docent Helle een excursie voorstelde: "Dat regelen wij wel effe". Het werd een prachtige dag.

Natuurlijk, er moest ook les worden gegeven en onderdeel van het plan van Henk en Maarten was om dat meteen aan het begin te doen: "dan hadden we het maar gehad". Dus na aankomst in het gezellige Brouwerijcafé met koffie en gebak, werd door Helle op inmiddels bekende wijze les 6 (Vergunning en wetgeving ........ geeuw) in sneltreinvaart doorgenomen. We hadden immers haast..., er stond nog een ander treintje te wachten. Machinist Dirk bracht ons in de sfeervolle rijtuigen naar het mouthuis, vanwaar de excursie, in Lieshout ook wel Biertoer genoemd, van start ging.

We zagen, geprojecteerd op de oude binnenmuur, de geest van Ambrosius Swinkels vertellen over het moment dat hij in 1773 de leiding overnam van de brouwerij aan de Kerkdijk, destijds nog de enig overgebleven brouwerij in Lieshout. Tot op heden is de brouwerij in het bezit van de familie Swinkels, die de productie inmiddels opschroefden naar nu ruim 5 miljard glaasjes bier per jaar! Jee, daar zou wel een giga zuivering bijhoren, met zulke aantallen!
Dat bleek echter mee te vallen, toen we na de ingekorte, maar erg interessante Biertoer, op de awzi aankwamen. Met een gemiddeld debiet van ongeveer 5500 m3/dag en een hoog zuiveringsrendement > 95% is de installatie - bestaande uit een UASB reactor en Carrousel groot genoeg, lichtten Henk en collega medewerker toe. In de bedrijfsruimte van de zuivering zag Helle zijn kans schoon hier meteen gerichte vragen over te stellen, en of iemand kon verklaren waarom de installatie overbemeten leek. We konden teruggrijpen op parate kennis die we dankzij de voorgaande lessen gekregen hadden. Het ontwerp van deze zuivering werd ons daarmee al gauw duidelijk.

Toen nog even een rondgang langs de verschillende procesonderdelen, maar de snel invallende duisternis dwong ons het bezoek aan de awzi te beëindigen en met het treintje terug naar het Brouwerijcafé te gaan. Daar wachtte ons een uitstekend verzorgd diner. Iedereen had ook dorst gekregen van alle indrukken deze dag, en waar hadden we beter kunnen zijn dan uitgerekend in het gastvrije proeflokaal van Bavaria.

Al met al kunnen we terugkijken op een zeer geslaagde excursie: leerzaam, gezellig en lekker. Met dank aan Henk en Maarten. En de ingekorte Biertoer... die maken we graag af, straks na het tentamen van UTAZ module 2!

Wateropleidingen_excursie UTAZ
Wateropleidingen_excursie UTAZ_2
Wateropleidingen_excursie UTAZ_3