Skills and human assets

E-waternieuws bericht: Skills and human assets in House of the Future, Johannesburg

Neem contact op met ons

Wat betekent het als je je workforce (human assets) bekijkt, vanuit het gedachtegoed van assetmanagement?

Deze vraag vormde de basis voor de workshop waterworx1. De workshop was onderdeel van het programma van de Nederlandse handelsmissie in Zuid-Afrika. De keynote van Anke Mastenbroek (Business Line Director Water Technology bij Royal Haskoning DHV) toonde de life cycle benadering voor talenten, zie foto rechts.

Vervolgens is in 6 korte pitches ingegaan op innovatie (Konanani Khorommbi en Wim van Vierssen), implementatie (Lester Goldman en Otto Ferf Jentink) en beheer & onderhoud (Shannon Davids en Agnes Maenhout). Vanuit meerdere gezichtspunten food for thought en stof voor de co-create sessie. In een actieve sessie spraken de 50 aanwezigen met elkaar en wisselden zij meningen uit. Het resultaat werd samengevat in de beste ideeën als antwoord op de vraag: ‘How would you implement the asset management approach for human assets?' De kaart met de 4 aspecten; Agreed sector occupations, Designed professions, Performance assesment en Soft skills training kreeg de hoogste score. Capacity building, training en skills staan hoog op de agenda en komen geleidelijk van de grond. Aan het eind van de workshop werd de film over de nieuwe Zuid-Afrikaanse NPC AquaDactics getoond.

Het House of the Future, de voormalige Turbine Hall in Johannesburg, vormde het decor voor de activiteiten van de handelsmissie die de Nederlandse regering in Zuid-Afrika van 16 tot 20 november 2015 bezocht. Samen met Johan Oost, maakte ik, Agnes Maenhout, deel uit van de waterdelegatie onder leiding van Henk Ovink. Ook de sectoren logistiek, gezondheid en landbouw waren vertegenwoordigd door de ruim 100 personen van 70 verschillende bedrijven en organisaties. De handelsmissie zette het bezoek van Minister President Mark Rutte en Staatssecretaris Martijn van Dam aan President Zuma van Zuid-Afrika luister bij. Het was de grootste handelsmissie ooit naar Afrika. Tegelijkertijd bezocht Johan Oost de WISA Young Water Professionals conferentie in Pretoria waar hij heeft gepresenteerd.

Hoogtepunten voor de watersector waren de workshops Improving water quality (met deelsessies Sanitatie, Institutional Framework en Mine water), een field trip naar Rand Water en Johannesburg Water en de workshops waterworx1 (Maintenance of human assets) en waterworx2 (Implementatieplan voor het Nationaal Water en Sanitatieplan ZA). Uiteraard was er ruime gelegenheid voor matchmaking en het versterken van bestaande relaties. De 24 uur in Kaapstad was ook intensief gevuld, maar afspraken en leads hielden mij in Pretoria. Voor mij eindigde de missie in Durban met een workshop Capacitating your staff, field trips naar Phoenix WWTW Umdloti WTW en een receptie.

Agnes Maenhout

Wateropleidingen skills of human assets
Skills of human assets
Wateropleidingen _skills and human assets sheet
Wateropleidingen_House of the Future Johannesberg