Indonesië, een land vol tegenstellingen

E-waternieuws artikel: Indonesië - land vol tegenstellingen

Neem contact op met ons

Op 8 februari was het zover, tijd om te vertrekken naar Jakarta. Iets waar ik al lange tijd naar uit had gekeken en wat nu dan ook eindelijk echt ging gebeuren!

Voor het ‘Young Water Professionals' project hebben we het afgelopen najaar hard gewerkt aan de inhoud van een opleidingsprogramma voor de jonge waterprofessionals van de Indonesische overheid. Een project bekostigt door de Nederlandse overheid met als doel de jonge waterprofessionals verder te bekwamen in hun vaardigheden op het gebied van watermanagement. Wateropleidingen is samen met Deltares en MDF gekozen om te werken aan dit project.

Toen we aankwamen werden we meteen met het eerste waterprobleem geconfronteerd. Overstromingen. Een deel van Jakarta stond onder water omdat het die dag onophoudelijk had geregend. Daarom stond er een hele lange rij voor de taxi. Die avond op het nieuws werd me pas duidelijk wat voor impact deze regenbui had gehad. Wat een waterpartij en wat een wirwar van auto's en brommers. En dat midden in de stad.

Onderdeel van ons programma in Indonesië voor deze week was het verzorgen van een workshop over e-learning. Iets waar we bij Wateropleidingen, door onze eigen digitale leeromgeving, al de nodige ervaring in hebben opgedaan. Op de dag dat de workshop plaats zou vinden, bleken er maar drie mensen aanwezig te zijn, die dit konden volgen. Dus het programma werd omgegooid. Hierdoor werd mij al snel duidelijk dat alles anders loopt dan je denkt. Wel even wat anders dan Nederland waar alles strak wordt gepland en er al druk gebeld wordt als iemand een paar minuten te laat is op een afspraak.

Op de nieuw geplande dag bleken er ineens 30 geïnteresseerden klaar te zitten voor de workshop! Dit was een aangename verassing. In een land waar zulke immense afstanden overbrugd moeten worden, biedt e-learning dan ook waardevolle voordelen. Tijdens de workshop zijn we ingegaan op wat e-learning inhoudt, de mogelijkheden die het biedt en hoe het georganiseerd kan worden. De workshop was een groot succes. De vragen bleven maar komen. Het dagelijkse gebed werd er zelfs voor uitgesteld. De grootste uitdaging waar ze nu mee zitten is de internetverbinding. Dat is ook niet verwonderlijk. Als je door de stad loopt zie je overal kabels hangen voor van alles en nog wat. Wat bij ons onzichtbaar en netjes geordend onder de grond is verstopt, hangt daar als een grote slinger door de hele stad langs huizen en kantoren.

De tijd daar is voorbij gevlogen. Indonesië heeft me verrast en geraakt. De mensenmassa in Jakarta is overweldigend. De warmte voelde als een warme deken. De resten van de historie brengen je terug naar oude tijden. Tegelijk is daarbij het contrast met de supermoderne kantoorgebouwen, hotels en grote shopping malls waar je alles kan kopen. De tegenstelling tussen arm en rijk is enorm. En is corruptie ineens een stuk makkelijker te begrijpen. De enorme massa afval op straat en in het water, vond ik te bizar voor woorden. En de mensen zijn zo ontzettend vriendelijk. Ik hoop dat wij als Wateropleidingen een kleine bijdrage kunnen leveren aan de grote uitdagingen, die hen staan te wachten op het gebied van water. Met dit bezoek heeft het land alleen al zoveel bijgedragen aan mij.

Meer informatie:
 Ingrid Hilwerda (030) 60 69 411 
Artikel Deltares: Indonesia is a testing ground for the water world

Indonesië - land vol tegenstellingen1
Indonesië - land vol tegenstellingen
Indonesië - land vol tegenstellingen2