Een aantal vragen over cursus Zuiveren met Anammox

E-waternieuws artikel: Een aantal vragen over cursus Zuiveren met Anammox

Neem contact op met ons

Marcel Nagelhout en Bert van Rooij zijn collega's bij Evides Industriewater. Marcel en Bert werken bij de afdeling Operations. Marcel is als procestechnicus werkzaam op Evides installaties, Bert is als regiohoofd verantwoordelijk voor Evides installaties in Amsterdam en in de Botlek.

Evides investeert in opleidingen en het up-to-date houden van de vakkennis van Evides professionals. Marcel en Bert hebben daarom bij Wateropleidingen de nieuwe cursus Zuiveren met Anammox gevolgd. Wij vroegen ze waarom ze zich hebben ingeschreven voor deze cursus en wat ze geleerd hebben.

Jullie hebben deelgenomen aan de cursus Zuiveren met Anammox. Hoe kijken jullie terug op deze cursus?
De lesstof was uitdagend en interessant en van een voldoende hoog niveau om  Anammox te kunnen doorgronden en toe te passen. Het past uitstekend binnen de ontwikkeling van procesoperators en technologen.

Waarom hebben jullie aan deze cursus deelgenomen?
Op de eerste plaats om onze vakkennis up-to-date te houden. Dat vinden we belangrijk bij Evides. Daarnaast wordt binnen onze organisatie de  aanschaf van een Anammox installatie overwogen. Er is daarom een proefinstallatie geplaatst. Om hiermee kennis van de basisprincipes te begrijpen, resultaten te beoordelen en mee te kunnen praten en denken in de afwegingen/beslissingen over de aanschaf van de Anammox installatie.

Wat hebben jullie geleerd? Wat was voor jullie echt nieuwe informatie? Hebben jullie nieuwe inzichten opgedaan?
We hebben zeker nieuwe inzichten opgedaan. Vooral de (ruime) toepasbaarheid en vernieuwde/verkorte biologische verwijderingsmethode. Net als de energiebesparingsmethode en de milieuaspecten hiervan.

Wat passen jullie nu elke dag (of dagelijks) toe in jullie werk wat jullie tijdens de cursus hebben geleerd?
Er is (nog) geen anammox installatie op onze werkplek dus wat we tijdens de cursus geleerd hebben kunnen we nu nog niet dagelijks toepassen. Zodra we een anammox installatie gaan plaatsen passen we zeker dagelijkse elementen van de cursus toe tijdens ons werk.

Zijn jullie nu goed op de hoogte over Zuiveren met Anammox? Kunnen jullie nu een mening vormen over de zin voor jullie zuivering?
Ja, de kennis die we tijdens de cursus hebben geleerd is ruim voldoende om Anammox op een locatie toe en in te passen. Met de specifieke voor- en nadelen en kritieke indicatoren.

Is Anammox een geschikt alternatief om energie te besparen vinden jullie?
We denken niet dat het in alle situaties een goed alternatief is. De cursus voorziet ruimschoots in de mogelijkheden om dit alternatief goed af te wegen.

Tijdens de cursus hebben jullie een bezoek aan een zuivering gebracht. Heeft jullie dit nieuwe inzichten gegeven?
De bezoeken aan de zuiveringslocaties zijn heel interessant en boeiend maar sluiten meer aan bij interesse en belangstelling dan specifiek bij het onderwerp van de opleiding.

Een aantal deelnemers willen een netwerk inrichten voor operators op zuiveringen. Wat vinden jullie hiervan?
We vinden dat een heel goed initiatief en steunen de wens om nog (meer) kennis te delen op operator niveau. Voor de professionaliteit en effectiviteit zal dit niet door de deelnemers georganiseerd moeten worden maar door de wateroverheden. En uiteraard kan Wateropleidingen hier ook een belangrijke rol in spelen.

De cursus bevatte 3 elementen: vakspecifiek, praktijkervaring en de toepassing zelf. Hoe ervaren jullie deze afwisseling?
De afwisseling vonden wij heel prettig. Door de afwisseling in de juiste verhouding toe te passen bleef de cursus interessant en uitdagend.

In september organiseren we deze cursus opnieuw. Bevelen jullie deze cursus aan anderen aan? En wie moeten er volgens jullie deze cursus zeker volgen?
De cursus bevelen we zeker aan anderen aan. Zowel technologen als operators zouden deze cursus moeten volgen. Tijdens de praktijk opdracht moet je dan wel verschillende (functie)taken afspreken.

Enthousiast over zuiveren met Anammox?

Overweeg je of Annammox voor je eigen zuivering een geschikt alternatief is om energie te besparen? Schrijf je nu in voor de cursus via de website. We starten 8 september.

Cursus Zuiveren met Anammox1
Cursus Zuiveren met Anammox