Opleidingsprogramma voor nieuwe normering waterveiligheid van start

E-waternieuws artikel: Opleidingsprogramma voor nieuwe normering waterveiligheid van start

Neem contact op met ons

Wateropleidingen, PAO Techniek en Management en HKV LIJN IN WATER verzorgen de komende twee jaar het opleidingstraject voor de Nieuwe Normering Waterveiligheid. De overeenkomst voor de uitvoering van het opleidingsplan is gisteren tijdens de Landelijke Beoordelingsdag in Jaarbeurs Utrecht ondertekend door Joost Buntsma (STOWA) en Agnes Maenhout (Wateropleidingen). De ondertekening is de afronding van de Best Value Procurement aanbesteding die door STOWA in samenwerking met Rijkswaterstaat is uitgeschreven.

Nieuwe veiligheidsnormering
Op 1 januari 2017 wordt de nieuwe veiligheidsnormering voor primaire waterkeringen ingevoerd. Deze normering is gebaseerd op een overstromingsrisicobenadering. Er wordt hierbij rekening gehouden met kansen op een overstroming en de gevolgen daarvan voor een dijktraject. Daarnaast is er nieuwe kennis beschikbaar voor de beoordeling en er is sprake van een zorgplicht. Dit heeft grote gevolgen voor de manier waarop waterkeringbeheerders hun keringen beoordelen, ontwerpen, verbeteren en onderhouden.

Voorbereiden Waterkeringbeheerders
Het opleidingsplan is onderdeel van de implementatie van de nieuwe veiligheidsnormering. In een cursus leren beheerders en de markt omgaan met de nieuwe beoordeling en het WBI.

Agnes Maenhout: “ Beoordelingen moeten goed zijn. Het gaat om de veiligheid van Nederland en om beoordelingen die eenduidig en valide zijn. Vervolgens moeten die oordelen de miljardeninvestering rechtvaardigen die ontstaat bij niet voldoen aan de normen. Daarom zijn gekwalificeerde beoordelaars belangrijk. Ons consortium wil bijdragen aan de verspreiding van kennis en expertise over de nieuwe normering en de beoordeling”.

Joost Buntsma: “Er is met deze nieuwe normering zo veel veranderd. Om dit werk goed te kunnen blijven uitvoeren is het volgen van de cursussen een absolute must”.

Inschrijven cursussen
Schrijf je nu in voor een van de cursussen via de website. Het opleidingsplan telt op dit moment 14 verschillende cursussen van 1 tot 3 dagen. Een deel van de cursussen is als pilot georganiseerd in najaar 2016. Veel cursussen behandelen aspecten van het door Deltares en Rijkswaterstaat ontwikkelde instrumentarium WBI.

De eerste drie cursussen zijn gepland en starten vanaf januari 2017 in Utrecht. Neem voor meer informatie contact op met Hanna Langerak (Wateropleidingen) via (030) 60 69 424 of stuur een mail naar opleidingen@innw.nl.

Bronvermelding foto 1 & 2: Joost Buntsma (STOWA) en Agnes Maenhout (Wateropleidingen) ondertekenen de overeenkomst voor het opleidingsplan Implementatie Nieuwe Normering Waterveiligheid. Foto 3: Erik de Bruine (PAO Techniek en Management) Agnes Maenhout, Joost Buntsma en Matthijs Kok (HKV LIJN IN WATER)

Fotograaf: Hanne Nijhuis.

Ondertekening nieuwe normering_1
Ondertekening nieuwe normering_2
Ondertekening nieuwe normering_3