Johan Rijkers (Evides) over Controle drinkwaterinstallaties

E-waternieuws artikel: Johan Rijkers (Evides) over opleiding Controle leidingwaterinstallaties

Neem contact op met ons

Johan Rijkers is net begonnen in zijn nieuwe functie als controleur leidingwaterinstallaties bij Evides. Hij volgde onlangs de opleiding ‘Controle van drinkwaterinstallaties' bij Wateropleidingen. We stelden hem een aantal vragen.

Je hebt de opleiding ‘Controle van leidingwaterinstallaties' bij Wateropleidingen gevolgd. Kun je vertellen wat je hier precies geleerd hebt?
"
Het was heel veel theorie, wetgeving en regelgeving. En omdat ik op het moment van de opleiding nog niet als controleur werkte, was dat soms knap lastig."

Waar heb je nu veel profijt van in je dagelijkse werk na het volgen van deze opleiding?
"Nu ik er dagelijks mee te maken heb herken ik veel van de lesstof. Ik kan hier ook op terugvallen. Niet dat ik nog steeds in de boeken duik, maar ik herken het wel: oja dat heb ik op school geleerd."

Kijk je nu anders tegen het vak aan?
"Jazeker. Eerst dacht ik wel eens: Hoe ga ik dit allemaal onthouden? Maar nu ik dagelijks met de theorie aan het werk ben gaat het eigenlijk vanzelf. En er zijn altijd ervaren collega's die me helpen als dat nodig is."

Je bent deze maand begonnen met een nieuwe baan? Je bent nu controleur geworden? Kun je hier meer over vertellen?
"De eerste twee weken heb ik met een ervaren controleur meegelopen. Ik mocht toen alleen meekijken. In de derde week heb ik zelf een controle uitgevoerd (de ervaren collega was er natuurlijk wel bij). Contact hebben met de klant is geen probleem voor mij. Voordat ik deze baan kreeg, werkte ik 25 jaar als storingsmonteur. In die tijd had ik veel contact met klanten."

Heb je deze baan gekregen omdat je de opleiding ‘Controle van Leidingwaterinstallaties' gevolgd hebt denk je? Was deze opleiding nodig / een vereiste voor je nieuwe functie?
"Hier kan ik heel kort over zijn: Ja."

Je gaat ook de opfriscursus voor controleurs volgen. Wat zijn je verwachtingen?
"Ik verwacht veel leeswerk. De opfriscursus gaat onder andere over de NEN 1006, ik mag dus weer met mijn neus de boeken induiken."

Hoe kijk je aan tegen opfriscursussen als die bijvoorbeeld voor controleurs?
"Ik zie deze opfriscursussen als een logisch gevolg op de verandering in de wet en regelgeving."

Wat wil je de komende jaren bereiken binnen je nieuwe functie?
"Ik wil eerst de nodige ervaring opdoen. Ik denk dat ik nog veel kan leren op mijn nieuwe afdeling en binnen dit voor mij, nieuwe vakgebied. Bijscholing is hier een belangrijk onderdeel van. De afgelopen jaren heb ik voor Evides regelmatig in het buitenland mijn ervaring als monteur mogen delen. Hopelijk kan ik dit ook als controleur gaan doen."

Foto: privébezit Johan Rijkers

Johan Rijkers_364