Hoe krijg je meer grip op het weer?

E-waternieuws artikel: Hoe krijg je meer grip op het weer?

Neem contact op met ons

Het staat vast. Extremere weersomstandigheden horen bij het veranderende klimaat. Als waterbeheerder verwacht je dat er vaker te veel of te weinig water uit de lucht gaat vallen. Hoe bereid je je daar op voor? Hoe voorkom je overstromingen en extreme droogtes in jouw gebied?

In de cursus Weer en Waterbeheer leer je uit weersvoorspellingen het waterpeil te berekenen om preventieve maatregelen  te nemen. De ervaren docenten leren je alles over het weer en weersverwachtingen. Je gaat met modellen aan de slag en bezoekt een weerstation. Er komen veel praktijkvoorbeelden aan bod en je leert over weergegevens en peilbeheer. Na deze cursus weet je hoe je weerkundige aspecten meeweegt in je adviezen en maatregelen in het dagelijkse waterbeheer.

Gerrit Hiemstra, CEO Weather Impact, docent:
Het weer is een belangrijke factor bij het waterbeheer, maar voor veel mensen is het een tamelijk ongrijpbaar fenomeen. Met de cursus Weer en Waterbeheer krijgen deelnemers inzicht in de relatie die het weer heeft op het waterbeheer. We behandelen welke weergegevens je kunt toepassen in de dagelijkse praktijk van het waterbeheer. Zowel op het gebied van waarnemingen als verwachtingen. De cursus heeft een brede opzet: klimaatverandering komt aan de orde en we bezoeken een officieel weerstation van het KNMI.”

De laatste uitvoering van deze cursus vond plaats bij Waterschap Hollandse Delta (zie foto). De enthousiaste cursisten beoordeelden de interactieve cursus en het bezoek aan het weerstation als erg leerzaam.

“Door deze cursus heb ik inzicht gekregen in de werking, beschikbaarheid en bruikbaarheid van verschillende technieken.” R. Leijdekker, cursist.

“Ik heb geleerd hoe om te gaan met verschillende analyses en kan daaruit een kansberekening maken. Een sterk punt van de cursus vond ik het bekijken van een weerstation.” L. Machloet, cursist.

De eerstvolgende uitvoering start op 29 maart. Mis het niet en schrijf je nu in via onze website! Wil je eerst meer informatie? Neem dan contact op met Laura Bon (030) 60 69 415.

Cursus Weer en Waterbeheer bij Waterschap Hollandse Delta
Cursus Weer en Waterbeheer bij Waterschap Hollandse Delta1