Weet jij hoe je de bekleding van een dijk kan beoordelen?

E-waternieuws artikel:Weet jij hoe je de bekleding van een dijk kan beoordelen?

Neem contact op met ons

Met mooie evaluatieresultaten, is afgelopen 10 april de eerste uitvoering van de 2-daagse cursus Bekledingen afgerond. Deze cursus is een onderdeel van het Opleidingsprogramma Implementatie Nieuwe Normering Waterveiligheid (INNW), een initiatief van het HWBP,  STOWA en Rijkswaterstaat.

De cursus Bekledingen behandelt de verschillende soorten bekledingen (asfalt, steenbekleding en grasbekleding) van een dijk/dam en de toetsregels van het WBI voor bekledingen voor de eenvoudige en gedetailleerde toets. De hydraulische belasting op de kering wordt per toetsspoor bepaald en de verzameling van de benodigde gegevens en parameters komt aan de orde. Deelnemers oefenen met het bepalen van de kwaliteit van de grasmat en welke veldgegevens daarvoor nodig zijn. Daarnaast leer je werken met de beschikbare software tools voor het toetsen van de bekledingen in Ringtoets, Hydra NL, BM Gras, BM Asfalt en BM Steentoets. Uit de evaluatieresultaten blijkt dat de cursisten de afwisseling tussen theorie en praktijk in de cursus waardeerden. Ook vonden zij de docenten inhoudelijk sterk, zij brachten de lesstof goed over en oefenden veel met de groep.

Docent Jaap Bronsveld (grasregisseur bij STOWA en specialist Waterkering bij Waterschap Rivierenland): “In mijn lessen verbind ik de dagelijkse praktijk van de (dijk)beheerder aan de rekenkundige toets. Want hoe bepaal je dat de grasbekleding goed is en koppel je dit aan de andere inspectiegegevens? In deze cursus doe je kennis en ervaring op met de nieuwe wijze van beoordelen. Het nieuwe instrumentarium is in vergelijking met het oude instrumentarium echt heel anders. Deze cursus maakt de (dijk)beheerders daar bewust van. Wat ook leuk om te vertellen is, is dat deze cursus tot een spin off heeft geleid. Je kan je aanmelden voor een praktijkdag ‘Grasdag’ via de Stowa website. Je gaat dan echt de dijk op om te kijken wat voor gras erop zit en de sterkte te bepalen door een zode te steken.”

Docent Arjan de Looff (senior adviseur bij Kiwa KOAC): “Er is veel veranderd bij toetsen en beoordelen van waterkeringen. Dit geef ik de cursisten mee en maak ze vertrouwd met het nieuwe instrumentarium, alle programmatuur, tools etc. De cursus is praktijkgericht en de belemmeringen in het werk van de cursisten worden samen met de docenten en medecursisten behandeld. Tijdens deze cursus krijg je van de vakspecialisten de materie op een snelle en slimme manier aangereikt.”

Per 1 januari 2017 geldt de Nieuwe Normering Waterveiligheid met normen op basis van overstromingskansen. Dit heeft invloed op de hele cyclus van beoordelen, ontwerpen, beheren en onderhouden van de primaire keringen. Bij de nieuwe normen hoort een nieuwe beoordelingsmethode, het Wettelijk BeoordelingsInstrumentarium (WBI).

Het opleidingsprogramma INNW bestaat onder andere uit cursussen die verschillende onderdelen en werkwijze van het WBI behandelen. De uitvoering van de cursussen ligt in handen van Wateropleidingen, PAO Techniek en Management  en HKV.

Enthousiast?
Meer leren over Bekledingen? Schrijf je nu in voor de cursus via de website en start 5 september in Utrecht. Heb je vragen? Neem dan contact op met Hanna Langerak  via opleidingen@innw.nl of  (030) 60 69 424.

Cursus Bekledingen INNW