Vaardigheidstraining voor milieuboa's

E-waternieuws artikel: Vaardigheidstraining voor milieuboa's

Neem contact op met ons

In het kader van de Permanente Her- en Bijscholing (PHB) voor milieuboa’s worden de cursisten getraind in communicatieve vaardigheden. Handhavers hebben deze vaardigheden nodig, zij moeten anderen aanspreken op hun gedrag of over het feit dat zij een overtreding begaan hebben.

In de vorige cyclus confronteerden we de cursisten met verdachten die weliswaar van alles en nog wat overtreden hadden, maar verder redelijk keurig meewerkten. Nu krijgen de cursisten te maken met verdachten die er helemaal niet zo van overtuigd zijn dat ze iets verkeerd gedaan hebben en vervolgens ook weinig zin hebben om mee te werken. Deze verdachten geven weerstand. Dat is voor een handhaver een lastige situatie, maar helaas steeds meer de dagelijkse praktijk.

Het gedrag van mensen die weerstand geven, is te categoriseren in ABCD-gedrag, waarbij A staat voor excuusgedrag, dat via B (kritiek op de regels) en C (persoonlijke aanval) overgaat in D-gedrag: dreigen met geweld. De kunst is om D-gedrag te vermijden en het gedrag van de gesprekspartner bij A of B te houden.

De cursisten kregen van te voren een overzicht hoe ABCD-gedrag te herkennen is, wat de juiste repliek is en welk gedrag van de handhaver ertoe leidt dat A of B gedrag overgaat in C of D gedrag. Er wordt natuurlijk met herkenbare casuïstiek gewerkt en de trainingsacteur maakte van tevoren aan de cursist bekend welk gedrag ze ongeveer zou gaan vertonen. Hierdoor konden de cursisten zich goed voorbereiden en wordt voorkomen dat ze stilvallen en zich geen raad meer met de situatie weten. In een tweede ronde kregen de cursisten niet te horen welk gedrag de acteur ging vertonen, deze ronde was zichtbaar lastiger.

Aan het eind van de dag meldden de cursisten dat ze deze dag veel leerzamer en nuttiger vonden dan de lesdagen met de examentraining.

Wil je meer je meer informatie over deze training of de PHB opleiding, neem dan contact op met Ronald Hoorman (030) 60 69 404.

Vaardigheidstraining voor milieuboa's
ABCD_gedrag