Terugblik Wereld Water Dag in Den Haag

E-waternieuws bericht: Terugblik Wereld Water Dag in Den Haag

Neem contact op met ons

Op 22 maart 2013 werd de wereldwijde Verenigde Naties viering van Wereld Water Dag gehouden in Den Haag. Johan Oost (project officer World Water Academy), als deelnemer van het jongerenprogramma, was een van de aanwezigen tijdens het evenement. De focus was gelegd op ‘water samenwerking', het centrale thema van 2013.

In de ochtend was er een plenaire bijeenkomst, waarna de groep werd gesplitst over kleinere sessie met elk hun eigen thema binnen samenwerking. In de middag was er een discussie van het UN high-level panel op water. De leden van het panel gingen in discussie met elkaar en namen de tijd om vragen uit het publiek te beantwoorden. Deze dag stond ook in het teken van het officiële afscheid van onze Kroonprins van de watersector. Met een subtiele, soms humoristische en vooral kwalitatief goede speech nam hij afscheid van de watersector en bedankte hij de sector voor het helpen verwerven van de competenties die nodig zijn voor de toekomstige taak als koning.  Na de woorden ‘in your work you will always find me at your side. You have not seen the last of me yet!' kwam er uit de zaal een daverend applaus van de deelnemers.

Voorafgaand aan Wereld Water Dag werd op 21 maart een multi-stakeholder dialogue on water gehouden. Aan twintig tafels werd tussen verschillende stakeholders binnen het watergebied (dat wil zeggen water experts, business leaders, maar ook religieuze leiders en jongeren) gediscussieerd over twee stellingen. De resultaten waren input voor de ‘Wake up Call on Water' dat tijdens de Wereld Water Dag werd gepresenteerd aan het high-level panel. Voor een twintigtal jongeren was een voorbereidend programma georganiseerd vanaf zaterdag tot en met woensdag, waaronder een bijeenkomst bij VNO-NCW en later een synagoge waarbij business leader, religieuze leiders en jongeren elkaar ontmoetten.

Terugkijkend, denk ik dat het een geslaagd evenement is geweest. De Nederlandse watersector heeft zich van de goede kant laten gezien. Ik vond voornamelijk de multi-stakeholder discussie interessant. Ik had het geluk dat mijn tafel een goede discussie had die aardig snel op één lijn konden komen. We hebben het over capaciteitsopbouw, water-onderwijs en training, maar ook de noodzaak om het publiek mee te nemen in de beslissingen. Eén van onze punten was beheer en onderhoud met daarbij lange termijn begrotingen en dit heeft het uiteindelijke document zelfs gehaald.

In de voorbereidende activiteiten binnen het jongerenprogramma heb ik veel interessante en fanatieke jongeren ontmoet die graag hun steentje willen bijdragen om de water-wereld te verbeteren. Overigens doen ze dat allen vanuit een andere achtergrond. De een is meer spiritueel, de ander als water-technicus en weer een ander vanuit een duurzaamheidsachtergrond. Door mijn rol als een van de organisatoren van het jongerenprogramma binnen de International Water Week 2013 (vanuit Jong-KNW georganiseerd) kon ik goede contacten opdoen voor dat programma, dat momenteel in een voorbereidende fase zit en ook veelbelovend is. Daarnaast is het goed te zien hoe verschillende achtergronden (UN politiek en water-technici) met elkaar omgaan. Al met al een boeiende week om niet snel te vergeten.

Johan Oost