De Waterketen op militaire basis, een impressie

E-waternieuws item: De Waterketen op militaire basis, een impressie

Neem contact op met ons

Van flessenwater tot selfsupporting

Bij de start van de missie van defensie naar Uruzgan, Afganistan was er geen drinkwater voorhanden. Voor de manschappen werden er flesje drinkwater ingevlogen en per vrachtwagen aangevoerd. En ... niet zonder gevaar. Het kon zomaar gebeuren dat onderweg de wagens van de leverancier werden tegengehouden door de Taliban. Een eigen bron zou uitkomst bieden.

Met behulp van een waterboormachine werden er 3 bronnen geslagen, een zuivering en een afvalwaterzuivering gebouwd. Met dit systeem was Kamp Holland selfsupporting en kon er 300 kuub per dag worden geleverd. Het gezuiverde water werd gebruikt voor drinkwater, voor de keukens en het ziekenhuis.  Daarnaast werd het "gemengde" water gebruikt voor de wasserette, de douche en het toilet.

Verliep dit altijd zonder problemen? Het grootste probleem in Uruzgan was kalk. Het water had een Duitse hardheid van 37, waardoor de pompen en koppelingen sprongen. Ook voor de toekomst ligt er een uitdaging om de waterketen op militaire bases te verbeteren: waterbesparing, bijvoorbeeld door waterloze urinoirs te gebruiken.