E-waternieuws nr. 3, april 2013

E-waternieuws: e-mail nieuwsbrief van Wateropleidingen, waarin u op de hoogte wordt gehouden van onze water opleidingen.

Neem contact op met ons
Header E-waternieuws
Electronische Nieuwsbrief
Jaargang 8 nummer 3 (april 2013)
Waterbeheer- veldonderzoek cursus Veldkennis watersysteem

Waterbeheerders opgelet: Het wordt nu echt lente!

De winter heeft lang geduurd, maar nu lijkt de lente toch echt aan te breken. Tijd om als waterbeheerder in actie te komen en natuurlijk te genieten van het ontluikende nieuwe leven in en rondom het water. Daarnaast een mooi moment om je kennis uit te breiden.

In mei starten twee interessante cursussen voor de operationeel waterbeheerder. Peilbeheer en Veldkennis watersysteem. In beide cursussen wordt er het veld ingetrokken om de kennis in de praktijk op te doen.

Natuurlijk starten we in september weer met de hbo opleiding Integraal waterbeheer. Wil je hieraan deelnemen meld je dan snel aan, want de belangstelling voor het volgen van deze opleiding is zoals ieder cursusjaar groot.

Klantendag - rondleiding

Terugblik klantendag Wateropleidingen

Op 2 april 2013 vond de klantenmiddag van Wateropleidingen plaats bij het Watermanagementcentrum in Lelystad. Na een ontvangst met koffie en gebak was het tijd voor de eerste presentaties van Agnes Maenhout (Wateropleidingen) en Paul de Graaf (RWS Verkeer en Watermanagement). Bij de rondleiding door de Waterkamer en de Helpdesk kwamen veel vragen van de aanwezigen los. Vervolgens ging de groep in twee uiteen voor de workshops Centrale Regie in de Praktijk en De Regierol voor de Waterverdeling. Na het actief aan de slag gaan met stellingen en het uitwisselen van ervaringen over het gebruik van een regiekamer, werd de middag afgesloten met een gezellige borrel. Lees verder

RWZI Land van Cuijck-Nabezinktanks

Beter zuiveren door kostenbeheersing?

Naar aanleiding van de meest recente benchmark Zuiveringsbeheer heeft Wateropleidingen besloten haar opleidingsaanbod uit te breiden. De opleidingen Voldoen aan Lozingseisen (VAL) en Leertraject Operators van RWZI's (LOP) ook gebaseerd op de bedrijfsvergelijking zijn een enorm succes. In deze opleidingen ligt de nadruk vooral op de kwaliteit van het zuiveringsproces. Bij "Beter zuiveren door kostenbeheersing" verschuift de focus van de van kwaliteit van het effluent naar de kostenbeheersing van het zuiveringsproces. De nieuwe cursus Beter zuiveren door kostenbeheersing sluit daardoor beter aan bij wat in de huidige praktijk belangrijk is. Lees verder

Docent Jacques Peerboom start cursus Hydraulische en hydrologisch rekenen

Verschillende disciplines werken aan hydraulische en hydrologische berekeningen

In maart werd de drie daagse cursus Hydraulisch en hydrologisch rekenen verzorgd.

Dit cursusjaar was er veel belangstelling vanuit verschillende organisaties voor het volgen van de cursus. Wat deze cursus extra interessant maakte was de aanwezigheid van een aantal deelnemers uit België. Hierdoor werd er regelmatig aandacht besteedt aan de hydrologische verschillen tussen Nederland en Vlaanderen en werd extra veel kennis uitgewisseld.

De cursisten vonden de cursus goed aansluiten op de eigen leerwensen. Zo werd het gewaardeerd dat er ruimte was om te rekenen aan eigen vraagstukken. Voor velen een goede reden om deze cursus te volgen.

Volgend cursusjaar is er weer een kans om deel te nemen. Daarnaast is deze cursus ook geschikt om als in company op de eigen werkplek te volgen. Mocht u hierover meer informatie willen, neem dan contact op met Gijs Koning (06) 57 57 3313.

article Centre of expertise

Centre of Expertise van start

Vrijdag 22 Maart heeft Vitens Evides International de beschikking van de Nederlandse Ambassade voor Zuid-Afrika (in Pretoria) mogen ontvangen voor het Centre of Expertise. Aan deze beschikking zit een subsidie van één miljoen euro verbonden om dit op te gaan zetten in de komende 3 jaar. Deze subsidiebeschikking is het resultaat van ruim een jaar voorbereidingswerk.

Het Centre of Expertise is een project waarin eThekwini Water and Sanitation (gemeentelijk waterbedrijf van Durban, Zuid-Afrika), Stichting Wateropleidingen, Wereld Waternet, Your Man on Site, Netherlands Water Partnership en Vitens Evides International samen optrekken. Lees verder

Goed nieuws, Prijzen Arbo verlaagd!

Wateropleidingen hecht veel waarde aan een goed gebruik van de Arbo catalogus binnen de waterschappen. Speciaal hiervoor zijn veel Arbo-titels op maat ontwikkeld.  We bieden VCA-opleidingen aan, maar ook cursussen over veilig werken en cursussen over werken in besloten ruimten en werken met elektriciteit.  Op onze website vindt u een overzicht van alle titels. In elke cursus staat de praktijk van de waterschappen centraal. Om scholing te stimuleren hebben we de prijzen verlaagd.

Wilt u een Arbo cursus gericht op uw praktijk en dus meer rendement van een Arbo cursus, neemt u dan contact op met Hanna Langerak (030) 60 69 424.  Zij staat u graag te woord.

Noodstop transportband

Veiligheidsbewustzijn bij 2 waterschappen vergroot!

De afgelopen periode volgden 160 medewerkers van de waterschappen Groot Salland en Reest & Wieden via Wateropleidingen de cursussen VCA-basis en VCA-VOL. En met succes! Met een slagingspercentage van 99% kijken wij èn onze opdrachtgevers terug op een geslaagd traject.

Dankzij onze ervaren en enthousiaste docent T. de Jonge van waterschap Hunze en Aa's stond de theorie tijdens de lessen dicht bij de praktijk. Door zijn passie over te brengen op de 10 groepen cursisten, kwam het onderwerp tot leven en zijn er fantastische resultaten geboekt.

Alle cursisten van Groot Salland en Reest & Wieden, van harte gefeliciteerd!

Werk jij ook Wereldwijd?

De Nederlandse watersector is geroemd om haar expertise. Wereldwijd is er veel vraag naar kennis en producten. Nederlandse water professionals vliegen over de wereld om aan deze vraag invulling te geven. Maar deze water kennis en ervaring is niet één op één te vertalen naar andere landen.  Lees verder

U kunt zich aanmelden via onze website.
Mocht u nog vragen hebben dan kunt u terecht bij Johan Oost, (06) 20 28 1271.

Wereld Water Dag in Den Haag

Op 22 maart 2013 werd de wereldwijde Verenigde Naties viering van Wereld Water Dag gehouden in Den Haag. Johan Oost (project officer World Water Academy), als deelnemer van het jongerenprogramma, was een van de aanwezigen tijdens het evenement. De focus was gelegd op ‘water samenwerking', het centrale thema van 2013. In de ochtend was er een plenaire bijeenkomst, waarna de groep werd gesplitst over kleinere sessie met elk hun eigen thema binnen samenwerking. In de middag was er een discussie van het UN high-level panel op water. De leden van het panel gingen in discussie met elkaar en namen de tijd om vragen uit het publiek te beantwoorden. Deze dag stond ook in het teken van het officiële afscheid van onze Kroonprins van de watersector. Met een subtiele, soms humoristische en vooral kwalitatief goede speech nam hij afscheid van de watersector en bedankte hij de sector voor het helpen verwerven van de competenties die nodig zijn voor de toekomstige taak als koning.  Na de woorden ‘in your work you will always find me at your side. You have not seen the last of me yet!' kwam er uit de zaal een daverend applaus van de deelnemers. Lees verder

Logo Waternetwerk

Kennismakingslidmaatschap van Waternetwerk

Waternetwerk biedt cursisten van Wateropleidingen een kosteloos kennismakingslidmaatschap gedurende een kalenderjaar aan. Cursisten die een opleiding met open inschrijving (traject 5-20 dagen) of een cursus met open inschrijving (duur 2-4 dagen) volgen, komen voor dit lidmaatschap in aanmerking. Lees verder

Informatie