Op maat gemaakte cursus klimaatadaptatie voor Royal HaskoningDHV


Op 10 en 12 september hebben de afdelingen T&P en I&B van Royal HaskoningDHV in Maastricht een incompany cursus Klimaatadaptatie gevolgd. De cursus, gegeven door Floris Boogaard en Thomas Klomp, is een maatwerk cursus geworden die in twee dagen inging op de wensen vanuit RHDHV. Docent Thomas Klomp doet verslag.

Nieuwsbrief wateropleidingen-4

De cursisten, allemaal technisch ingenieurs, hadden diverse achtergronden en werkgebieden. Van groenspecialist en stedelijk waterkenners tot riooldeskundigheid bij Chemelot zaten aan tafel. De vraag was om een cursus aan te bieden waarin een inkijk kon worden gegeven in waar de klanten van RHDHV de komende jaren mee te maken krijgen op het gebied van klimaatadaptatie. Daarom zijn de werkwijze van het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie, de 7 ambities en andere belangrijke beleidslijnen en handvatten voor o.a. gemeenten goed aan bod gekomen.

Een belangrijke vereiste voor de cursus was veel ruimte voor discussie en interactie. Door met elkaar in gesprek te gaan over elkaar werk, aangevuld met nieuwe inzichten en ervaringen van de cursus leiders werd invulling gegeven aan een nieuwe, integrale werkwijze voor de deelnemers. Er is veel aandacht geweest voor diverse mogelijke oplossingen, waaronder ook specifiek in het heuvelland. Maatregelen als oppervlakkig afvoeren, neerslagbergingen en wadi’s werden uitvoerig behandeld. Hierbij ook ruim aandacht voor de kwaliteit van het afstromende hemelwater, dat in Chemelot een belangrijk onderdeel is.

In de ochtend van dag 2 was ruimte voor een excursie/case. De case was niet fictief, maar een echt bestaand knelpunt. In deze case kwamen alle facetten van de cursus aan bod. Cursisten konden de kennis die ze hadden opgedaan meteen toepassen en samen nadenken over een oplossingen. Zowel techniek, samenwerking, beleid en een grote diversiteit van partijen kwam hier aan bod. De middag kon men samen aan de slag en was er ruimte voor hulpvragen en extra kennisoverdracht.

Deelnemer Nic Muijtjens: “De cursus heeft de afdelingen T&P en I&B nader tot elkaar gebracht. Zo is besloten de klimaatadaptatie groep breder vorm te gaan geven (aansluiting met I&B). Met veel positieve energie en handvatten zijn we nu klaargestoomd om verder vorm en invulling te geven aan onze duurzame doelstellingen en die van onze klanten.”

Meer weten?
Kijk hier voor meer informatie over ons cursusaanbod op het gebied van klimaatadaptatie. Voor meer informatie over de mogelijkheden van een maatwerk cursus kun je maatwerk aanvragen.

Nieuwsbrief wateropleidingen-3

Nieuwsbrief wateropleidingen-1