Diploma-uitreiking Waterzuivering


Op 2 november reikten Bram Ooms samen met Helle van der Roest diploma’s uit aan geslaagde deelnemers voor de opleidingen binnen het vakgebied Waterzuivering. Ondanks het onstuimige weer veroorzaakt door storm Ciarán werden 40 geslaagden in het zonnetje gezet in Fort aan de Klop in Utrecht.

DSC02661-bewerkt

Het thema van de diploma-uitreiking was “Waterhelden: schoon water voor iedereen!”. Centraal stond de waardering voor het harde werk dat dag in dag uit geleverd wordt door de mensen werkzaam in de waterketen.

Opening

Opleidingscoördinator Bram Ooms licht het thema toe: “Het werken aan waterzuiveringen is tweeledig: het voor de massa onzichtbare werk dat door onze deelnemers wordt verricht zorgt ervoor dat we over de jaren heen rioolwater steeds verdergaand zijn gaan zuiveren. Mede hierdoor zien we herstel van onderwaternatuur in de ontvangende oppervlaktewateren. De waterzuiveringen zijn over de tijd steeds meer de poortwachters van ons watersysteem geworden. Tegelijkertijd is de impact groot als het dan toch een keer fout gaat en krijgen deze incidenten vaak veel media-aandacht. Het leek ons passend om dit veelal onzichtbare werk van de waterschappen en industrie centraal te stellen tijdens de diploma-uitreiking”.

DSC02514DSC02617

Mark van Heukelum, ecoloog, nam ons mee in de magische wereld van onderwaternatuur om inzicht te geven waar we de onzichtbare heldendaden nu allemaal voor doen. De deelnemers leerden onder andere over de complexe relatie tussen de bittervoorn en de zoetwatermossel en hoe we met het werk op de zuivering zorgen dat deze soorten kunnen voortbestaan.

Diploma-uitreiking

Na de introductie werden de diploma’s uitgereikt. Er waren deelnemers aanwezig vanuit het hele land en van een divers palet aan organisaties. Van waterschappen tot ingenieursbureaus tot aan industrie. Enkele deelnemers slaagden zelfs cum laude.

Ludieke activiteit

Na de diploma-uitreiking was het tijd voor een ludieke activiteit. In een pubquiz gingen de geslaagden in groepjes aan de slag. In 5 rondes werden onder andere de kennis over superhelden, historische helden en de gevolgde opleiding getest. Het was spannend tot het einde maar het winnende team ging er uiteindelijk met 1 punt verschil met de hoofdprijs vandoor: een gevulde, natuurlijk waterdichte, Wateropleidingen goody-bag.

DSC02575DSC02605

Afsluiting

Ter afsluiting toasten we op de geslaagden. Vanuit Wateropleidingen kijken we terug op een zeer geslaagde middag. We feliciteren nogmaals alle geslaagden hartelijk met hun diploma. De sector is weer een reeks vakmannen en vakvrouwen rijker!