Doel

Het grondwaterbeheer is een taak van waterschap, gemeente en provincie. Zij zijn verantwoordelijk voor een duurzaam beheer van het grondwatersysteem. Menselijke invloeden moeten goed worden afgewogen. Hier is goede theoretische kennis van de geohydrologie nodig. Je gaat aan de slag met de geologie, grondwatersysteemanalyse en grondwaterkwaliteit van Nederland.

Je leert de theorie achter grondwaterstroming en voert berekeningen uit. Je lost zelf vraagstukken op en beoordeelt aangeleverde voorstellen en uitkomsten van modellen. Je leert kritische vragen stellen zodat je risico’s kunt inschatten. Je voert de belangrijkste berekeningen uit, weet hoe je grondwaterdata analyseert en je hebt ervaring met grondwatertools en modellen.

Inhoud

In de opleiding komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • geologie en grondwatersysteem van Nederland,
  • verzadigde en onverzadigde zone;
  • grondwaterstroming en potentiaaltheorie;
  • grondwaterdata en monitoren;
  • systeemanalyse;
  • grondwaterberekeningen en tools;
  • grondwatermodellering;
  • interactie grondwater en omgeving; natuur, landbouw, stad;
  • wetgeving en beleid, deltaprogramma.

Vorm

Vanwege het coronavirus verzorgen we de uitvoering van het voorjaar 2021 volledig digitaal. De theorie wordt in digitale lessen behandeld aan de hand van praktijksituaties die je deels zelf kunt inbrengen. De excursie wordt uitgesteld totdat het weer mogelijk is deze fysiek te organiseren. In diverse lessen ga je zelf of in groepjes aan de slag met opdrachten.

Bijzonderheden

De geplande opleidingen en cursussen starten met inachtneming van de richtlijnen van de overheid m.b.t. het coronavirus. De locaties die wij gebruiken zijn ingericht op 1,5-meter-onderwijs en daar waar mogelijk gebruiken wij digitale lesvormen. Hier vind je meer informatie over maatregelen m.b.t. het coronavirus.

Incompany

Je kunt deze opleiding binnen je bedrijf organiseren. De inhoud stemmen we af op de wensen van jouw organisatie en medewerkers. Dit bevordert in grote mate het rendement van een opleiding. Wil je deze opleiding incompany organiseren? Vraag dit dan aan via dit formulier.


Doelgroep

beleidsmedewerkers, junior hydrologen, projectleiders, vergunningverleners

Instapniveau

hbo

Variant

Dag opleiding

Zelfstudie

8 uur per bijeenkomst

Duur

7 bijeenkomsten

Maximaal aantal deelnemers

20

Examen

de opleiding wordt getoetst met een eindopdracht

Vaardigheden

SamenwerkenPresenterenCreatieve oplossingen bedenkenData Analyse


Voorlopig inschrijven

Wil je alvast een plaats voor deze opleiding reserveren? Schrijf je dan hier voorlopig in.

"De opleiding is professioneel en geeft goed inzicht in grondwatersystemen met veel brede achtergrond kennis."
(Cursist Geohydrologie)