Doel
Klimaatopgaven spelen een steeds grotere rol binnen beleid, ruimtelijke inrichting en planvorming. Extreme weersomstandigheden komen steeds vaker voor en vragen om klimaat adaptieve oplossingen. Kennis van het weer, klimaat en klimaatverandering is nodig om goede beslissingen te kunnen nemen over de inrichting van de stedelijke omgeving.
In deze cursus leer je wat klimaat is en hoe klimaatscenario’s je kunnen helpen bij het vinden van oplossingen voor droogte, hitte en wateroverlast. Op basis van klimaatscenario’s analyseer je hoe klimaatproof voorgestelde gebiedsmaatregelen zijn. Als resultaat kun je oplossingen goed onderbouwen, kun je de gevolgen goed overzien en heb je voldoende input voor het maken van beleid. Na het volgen van deze cursus ben jij goed voorbereid op het nieuwe klimaat.
Inhoud
In de cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:
- verschil tussen weer en klimaat;
- klimaatmodellen van globaal naar lokaal;
- toepassing Klimaatscenario’s KNMI voor beleid en stresstesten;
- extreme verschijnselen zoals droogteperioden en piekbuien;
- flexibele inrichting;
- betekenis klimaatverandering voor jouw regio;
- klimaatproof inrichten van de omgeving op basis van klimaatscenario’s.
Vorm
De cursus duurt twee dagen waarin op interactieve wijze de theorie over klimaat en –scenario’s wordt uitgelegd. Verder staan we uitgebreid stil bij individuele vraagstukken, waaronder de uitslag van de stresstest en hoe je hierin klimaatscenario’s kan meenemen. We vragen jou om eigen ervaringen in te brengen zodat je de theorie toepasbaar kunt maken.
Incompany
Je kunt deze opleiding binnen je bedrijf organiseren. De inhoud stemmen we af op de wensen van jouw organisatie en medewerkers. Dit bevordert in grote mate het rendement van een opleiding. Wil je deze opleiding incompany organiseren? Vraag dit dan aan via dit formulier.
Doelgroep
Beleidsmedewerkers watersector breed, adviseurs riolering en stedelijk water, planvormers, regiobeheerders, peilbeheerders.
Instapniveau
Variant
Duur
Coordinator
