Doel
De kwaliteit van onze bronnen staat steeds vaker onder druk. Daarnaast moet de productie van drinkwater inspelen op veranderingen in verbruik. Drinkwaterbedrijven passen een groter aantal en uitgebreidere zuiveringsstappen toe om de goede kwaliteit te leveren.
Na het volgen van deze opleiding heb je inzicht in de werking en rendementen van de verschillende zuiveringsstappen. Je bent bekend met zuiveringsstappen als beluchting, filtratie, coagulatie, desinfectie, oxidatie, actief koolfiltratie, ionenwisseling en membraanfiltratie. Je begrijpt beter waarom processen werken zoals ze werken, inclusief de voor- en nadelen. En je bent in staat het zuiveringsproces van je eigen bedrijf te optimaliseren zodat je in je eigen situatie gefundeerde keuzes maakt.
Inhoud
In deze opleiding komen de volgende onderwerpen aan bod:
- de klassieke zuiveringsstappen;
- beluchting en ontgassing, grondwaterfiltratie, coagulatie, snelfiltratie en langzame zandfiltratie;
- inname en behandeling van oppervlaktewater;
- spoelwater en slibverwerking;
- de nieuwe zuiveringstechnieken: membraanfiltratie, UV– desinfectie en ozon - oxidatie, ionenwisseling;
- bedrijfsvoering van zuiveringsinstallaties;
- zuiveringstechnologisch ontwerp;
- herbestemmingsmogelijkheden reststoffen.
Vorm
Tijdens de fysieke en digitale bijeenkomsten wordt de theorie toegelicht. Daarnaast geeft iedere deelnemer ter introductie een presentatie over een onderwerp uit de opleiding. Je volgt een practicum op het Laboratorium voor Gezondheidstechniek van de TU-Delft. Tijdens dit practicum voer je in groepen twee proeven uit waarin je een zuiveringstechniek nader onderzoekt.
Programma
Deze opleiding bestaat uit 5 fysieke bijeenkomsten (10 dagdelen) en 8 digitale lessen. In het lesrooster zie je hoe de lessen per dagdeel verdeeld zijn.
Lesrooster Actuele zuiveringstechnieken bij drinkwaterbereiding 29-9-2021 (pdf, 248 kB)
Bijzonderheden
Coronaproof
De geplande opleidingen en cursussen starten met inachtneming van de richtlijnen van de overheid m.b.t. het coronavirus. De locaties die wij gebruiken zijn ingericht op 1,5-meter-onderwijs en daar waar mogelijk gebruiken wij digitale lesvormen. Hier vind je meer informatie over maatregelen m.b.t. het coronavirus.
Incompany
Je kunt deze opleiding binnen je bedrijf organiseren. De inhoud stemmen we af op de wensen van jouw organisatie en medewerkers. Dit bevordert in grote mate het rendement van een opleiding. Wil je deze opleiding incompany organiseren? Vraag dit dan aan via dit formulier.
Doelgroep
Bedrijfsvoerders, procestechnologen en procesvoerders
Instapniveau
Basiskennis drinkwaterproductie vereist
Variant
Zelfstudie
3 uur per bijeenkomst
Duur
Maximaal aantal deelnemers
Coordinator
Examen
Je sluit de opleiding af met een tentamen, een presentatie en een practicumverslag
Modules
Actuele zuiveringstechnieken bij drinkwaterbereiding
