Bel ons 030-6069400 | Login DWO | Privacy

Bel ons 030-6069400 | Login DWO | Privacy

Cursus

Klimaatadaptatie in de stad
Doel

De zomer lijkt steeds vroeger in het jaar te starten. Het mooie weer levert veel vreugde totdat piekbuien, modderstromen en langdurige hitte in stedelijk gebied de pret bederven. De terugkerende schade vraagt om actie van overheid, bedrijfsleven en particulieren. Hoe maken we het stedelijk gebied klimaatbestendig?

In deze cursus leer je met de stresstest juiste keuzes te maken voor klimaatadaptieve maatregelen. Je gaat aan de slag met ontwerp, aanleg, beheer en monitoring van maatregelen. Je bezoekt creatieve oplossingen ter inspiratie van je eigen situatie. Je benut of stimuleert kansen voor de klimaatbestendige stad door aan te sluiten bij de burger, regio en andere stakeholders. Na afloop van deze cursus maak jij de stedelijke omgeving klimaatproof en verminder je de kwetsbaarheid tegen zowel water, hitte als droogte.

Inhoud

De cursus bevat de volgende onderwerpen:

  • ruimtelijke adaptatie, stresstesten en climatescan;
  • omgang met regenwater: hoeveelheden, vervuilingsgraad, effect op emissies, peilstijgingen, rioolwaterzuiveringsinstallaties, kosten en baten, inzameling en transport van hemelwater: infiltratie, lozing op oppervlaktewater, behandeling van regenwater;
  • aanleg, (strategisch) beheer en monitoring van hemelwatervoorzieningen: dimensionering zuiverende voorzieningen (ook bezinkvoorzieningen), overloopvoorzieningen, aanpak beheer, praktijkvoorbeelden en monitoringsresultaten;
  • betrekken van bewoners bij klimaatadaptieve maatregelen.

Vorm

Je kan van te voren jouw wensen duidelijk maken en bepaalt daarmee zelf in belangrijke mate de specifieke inhoud van de cursus.

Tijdens de lessen leggen de docenten de theorie uit aan de hand van veel (internationale) praktijkvoorbeelden. Op alle lesdagen staan excursies gepland. Onder leiding van de docent bezoek je op de fiets of lopend praktijkvoorbeelden in Nijmegen, Utrecht en Amsterdam. Je bekijkt hoe verschillende klimaatadaptieve maatregelen geïntegreerd zijn in de stedelijke omgeving.

In company

Je kunt deze cursus binnen je bedrijf organiseren. De inhoud stemmen we af op de wensen van je organisatie en medewerkers. Dit bevordert in grote mate het rendement van een cursus. Met een in-company cursus beperk je reiskosten, reistijd en stimuleer je werkplekleren.

Wil je deze cursus in-company aanvragen voor medewerkers? Neem contact met ons op.


Doelgroep

rioleringsmedewerkers, ontwerpers, beleidsmedewerkers stedelijk water

Instapniveau

hbo

Variant

Dag cursus

Maximaal aantal deelnemers

20

Naam coördinator

Petra Barte

Vaardigheden

SamenwerkenCreatieve oplossingen bedenkenTrouble shootingData Analyse


Cijfer

(schaal 1 - 5)
Indruk cursus
3,92

Voorlopige inschrijving

Wil je alvast een plaats bij de opleiding of cursus van je keuze reserveren? Schrijf je dan hier voorlopig in.

Je hebt daarna vijf werkdagen om je inschrijving definitief te maken.

Antal Zuurman RWV

“Methoden om in de stad om te gaan met hitte, stevige neerslag en droogte”

Antal Zuurman
Adviseur Riolering en Water (Gemeente Nijmegen)

Downloads

pdfLesrooster RWV 2018 2019Download