Doel

Om in Nederland prettig, veilig en gezond te leven moeten er voor 2030 tot één miljoen woningen en zorgwoningen worden gebouwd. Bouwtijden staan onder druk en daarbij spelen energietransitie, klimaatverandering en circulaire economie een heel belangrijke rol. Dit heeft zijn weerslag op het ontwerpen en aanleggen van goede leidingwaterinstallaties in woningen.

Na het volgen van deze cursus weet je wat er nodig is om een gezonde, veilige, energiezuinige en milieuvriendelijke installatie te realiseren en welke documenten er meegeleverd moeten worden. Je kent de relevante wet- en regelgeving, de verschillen in woningen en de verschillen in bewoners. Ook krijg je meer kennis van de energiebronnen die toegepast worden voor warmtapwaterbereiding en wat dit betekent voor de warmtapwaterinstallatie. En welke duurzaamheidsaspecten er zijn en hoe je die kunt toepassen.

Inhoud

Deze onderwerpen komen aan bod:

  • wet- en regelgeving leidingwaterinstallaties in woningen;
  • verschillen in woningen en bewoners;
  • energiebron en warmtapwaterbereiding;
  • duurzaamheid (warmtap)watergebruik, comfort, ander water, Woningborg en SWK-eisen, keurmerken);
  • gezondheid en veiligheid (materialen, Legionellapreventie, verbrandingsrisico);
  • beproeving en oplevering (installatiegebonden dossier WB 2.7, consumentendossier NPR 8092).

De basis voor een goede en veilige leidingwaterinstallatie ligt vast in NEN 1006+A1: 2018 die is opgenomen in het Bouwbesluit en Drinkwaterbesluit. Praktische uitwerkingen zijn vastgelegd in ISSO Publicatie 30 “Leidingwaterinstallaties in woningen – Ontwerpen, realiseren en beheren van veilige leidingwaterinstallaties (september 2020)”.

Druk, temperatuur, volumestroom, dimensionering, verversing, leidingloop en kwalitatief goede en eenvoudige installaties zijn belangrijke uitgangspunten voor een goed ontwerp en aanleg van de woninginstallatie.

Vorm

Deze cursus van één dag is zowel theoretisch als toepassingsgericht. Er is voldoende ruimte voor praktische inbreng.

Bijzonderheden

Deze cursus is een coproductie van Rein Opleidingen en Wateropleidingen.

Incompany

Je kunt deze opleiding binnen je bedrijf organiseren. De inhoud stemmen we af op de wensen van jouw organisatie en medewerkers. Dit bevordert in grote mate het rendement van een opleiding. Wil je deze opleiding incompany organiseren? Vraag dit dan aan via dit formulier.


Doelgroep

Iedereen die betrokken is bij het ontwerpen, installeren en onderhouden van leidingwaterinstallaties

Instapniveau

divers

Variant

Dag cursus

Duur

1 bijeenkomst

CoordinatorNeem een optie

Wil je alvast een plaats voor deze cursus reserveren? Neem dan hier een optie om deel te nemen.