135 geslaagden voor de waterzuiveringsopleidingen

8 november 2022

Op 4 november reikte Gabriëlle Knufman (directeur Wateropleidingen) samen met Helle van der Roest (docent) 135 diploma’s uit aan geslaagde deelnemers voor de opleidingen binnen het vakgebied Waterzuivering. Dit gaat om de opleidingen Techniek afvalwaterzuivering (TAZ), Uitgebreide techniek afvalwaterzuivering (HTAZ), Hogere techniek afvalwaterzuivering (HTAZ) en Stikstof- en fosforverwijdering (N&P) uit het cursusjaar 2021/2022. Samen met docenten en enkele gastsprekers werd de diploma-uitreiking feestelijk gevierd op Fort bij Vechten in Bunnik.

IMG_4516_900x506

Artikel door Waterforum

“Het belang van onze waterzuiveringsopleidingen voor de watersector is groot”, stelt Bram Ooms, opleidingscoördinator waterzuivering bij Wateropleidingen. “Wij leiden de nieuwe generatie vakmannen en vakvrouwen op. Aan de hand van heel veel praktijkvoorbeelden en met enthousiaste vakspecialisten voor de klas, leren ze over de processen waar ze zich in hun dagelijkse werk mee bezig houden.”

Bekijk deze video voor een impressie van de diploma-uitreiking:

Netwerk verbreden
Ook verbreden deelnemers hun netwerk. Verschillende waterschappen, adviesbureaus, leveranciers en industrie. “Allemaal komt het samen binnen onze opleidingsgroepen, wat zorgt voor inbreng van meerdere waardevolle perspectieven”, aldus Ooms. De 135 geslaagden, waarvan sommigen zelfs cum laude, volgen deze opleidingen meestal in de avonduren. “En dat is extra knap!”

Verschillende cursussen
Wateropleidingen heeft een breed palet aan opleidingen voor waterzuiveraars. In de Techniek afvalwaterzuivering (TAZ) opleiding leren de deelnemers wat voor processen er allemaal plaatsvinden binnen een waterzuivering. Ook leren ze over technische aspecten zoals bijvoorbeeld civiele techniek, en werktuigbouwkunde.
In de Uitgebreide techniek afvalwaterzuivering (UTAZ) leren de deelnemers het zuiveringsproces volledig te overzien. Ze weten na deze opleiding hoe de verschillende processen in de zuivering met elkaar interacteren en kunnen zelf rekenen aan de verschillende processen.

Strengere effluenteisen
De Hogere techniek afvalwaterzuivering (HTAZ) richt zich voornamelijk op de technologen en de senior operators. In deze opleiding is veel aandacht voor vraagstukken over renovatie, nieuwbouw of optimalisatie van zuiveringen. Ook actuele innovaties komen uitgebreid aan bod.
Stikstof- en fosforverwijdering (N&P) is een opleiding die zich met name richt op verwijdering van nutriënten. Door de steeds strenger wordende effluenteisen voor stikstof en fosfor blijft dit thema relevant en actueel.

Veel geleerd
Bernadette Lohmann, Adviseur Waterkwaliteit en Waterketen bij Waterschap Zuiderzeeland, slaagde voor de HTAZ-opleiding. Wat heeft ze geleerd, en hoe gaat ze dit toepassen in haar werk? “Heel veel! Van de werking van de zuivering, berekeningen van het zuiveringsproces, trouble shooting, nieuwe ontwikkelingen, tot wat er komt kijken bij het ontwerpen en realiseren van een nieuwe zuivering(stap).”
Voor de groepsopdracht voerde ze een systeemkeuze onderzoek uit voor rwzi Almere om microverontreinigingen te verwijderen. “Met z’n vieren werkten we aan de opdracht. Allemaal met een andere achtergrond. Onze kennis vulde elkaar goed aan.”

De samenwerking ging soepel. “We spraken twee keer op een zuivering af om samen te werken. Dat was niet voor ons allemaal even makkelijk te regelen, maar het hielp wel erg om verder te komen met de opdracht en elkaar te motiveren. Door het samenwerken heb ik verschillende manieren gezien hoe je het vraagstuk kunt aanpakken. Door de tijdsdruk konden we niet te veel in detail uitwerken maar moesten we op de hoofdlijnen blijven. Dit kostte mij in het begin wel wat moeite.”

Nadruk op samenwerking
Eva Koper, consultant watertechnologie bij SWECO, slaagde eveneens voor de HTAZ-opleiding. Ze spreekt van een brede opleiding waarin de deelnemers zowel de werking van verschillende afvalwaterzuiveringstechnieken moeten doorgronden, nieuwe zuiveringen moet kunnen ontwerpen en problemen in een bestaande zuivering moet kunnen herkennen en oplossen. “Deze diverse invalshoeken maken de opleiding erg interessant en dynamisch.” Haar werk bij Sweco bestaat uit vraagstukken in de drinkwater en industriewater sector. Veel opdrachten focussen op hergebruik van water. “De HTAZ geeft me meer houvast om ‘de bron’ voor een hergebruiksinstallatie te snappen en ook de kennis om op een innovatieve manier de gehele waterketen te kunnen verbeteren.”

Groepsopdracht
De groepsopdracht was volgens haar een mooie manier om de geleerde kennis toe te gaan passen. “Samen met Bernadette Lohmann, Xian Riedijk en Philip Meijer keken we naar de rwzi Almere en welke opties er zijn om microverontreinigingen te verwijderen. Een zeer actueel thema waar we een mooie 8,5 voor hebben gescoord. Wat ik super vond is dat er ook erg veel nadruk ligt op een goede samenwerking binnen de groepsopdracht, iets wat ook in projecten met klanten altijd noodzakelijk is.”

Samen vieren
Wateropleidingen verzorgde voorheen diploma-uitreikingen altijd kleinschalig per opleidingsgroep. “Van onze deelnemers kregen we echter terug dat ze naast de opleidingen, ook het verbreden van het eigen netwerk erg waarderen aan hun opleiding”, zegt Ooms. “Daarom hebben we besloten om het dit jaar wat groter aan te pakken en de deelnemers de kans te geven om hun successen samen te vieren met gepassioneerde medecursisten uit de andere waterzuiveringsopleidingen. Dit past ook geheel binnen onze meerjarenstrategie om verbinding de komende jaren centraal te stellen. Zo’n 80 geslaagden reisden voor de diploma-uitreiking naar Fort bij Vechten in Bunnik.”

Gastsprekers
Olaf van der Kolk (Directeur AquaMinerals) en Herman Evenblij (Consultant Wastewater Technology Royal HaskoningDHV) waren beiden als gastsprekers aanwezig om de middag af te trappen. Daarna was het tijd voor het uitreiken van de diploma’s door Gabriëlle Knufman (Directeur Wateropleidingen) en docent Helle van der Roest. Met het diploma in de zak gingen de deelnemers in gemixte groepen aan de slag met de serious game “Waterzuivering door de jaren heen”. De feestelijke bijeenkomst afgesloten met een feestelijke borrel. De mensen van Wateropleidingen kijken terug op een zeer geslaagde middag. Ook feliciteren ze alle geslaagden nogmaals hartelijk met hun diploma. De sector is weer een reeks vakmannen en vakvrouwen rijker!